Rillettes

Het is vandaag Goede Vrijdag. De winkels sluiten vanavond om zeven uur. Die verplichting is middenstanders een doorn in het oog. Bovendien kennen steeds minder mensen de betekenis van Goede Vrijdag, wat in winkels tot agressie kan leiden: waarom gaan jullie eerde dicht!? De Raad Nederlandse Detailhandel ziet aan deze verplichting het liefst een einde komen.

Dit is een van de vele (food)berichten die ik dagelijks op het computerbeeldscherm langs zie komen. Het is een verslaving, gestart toen in 2005 m’n culinaire nieuwsblog Zestz.nl live ging. Daardoor blijft er wel weinig tijd over voor andere leuke dingen. M'n oude liefde, koken, is er sinds het bloggen flink bij ingeschoten. Het speedkoken, dat eerder in deze kolommen aan bod kwam, was mij dan ook op het lijf geschreven.

En nu komt Janneke plotseling eten. Het is voor mij een werkdag, dus ik heb nauwelijks tijd om in de keuken te staan. En omdat het Goede Vrijdag is, zijn de winkels eerder dicht. Wat nu?

Gelukkig houdt Janneke van de Franse keuken, getuige haar zoektocht naar dé pot au feu van enkele weken geleden. Dat komt goed uit. Er staat nog een blik confit de canard voor twee personen in de keukenkast. En aardappelen liggen altijd op voorraad. Hier in huis zijn ze, geschild, voorzien van een laagje olijfolie en wat rozemarijn en een uur gebakken in de oven (180 graden Celsius), de grote favoriet. Tezamen met de kant-en-klare eendenpoten en goed glas wijn vormen ze een simpele, smakelijke maaltijd.

Vooraf eten we rillettes de porc met grof boerenbrood. Van dit gerecht, dat ik een paar dagen geleden heb gemaakt van schouderkarbonades, staat nog een restje in de koelkast. Het is een supersimpel recept, waarbij de oven het werk doet.

500 gram biologische varkensschouderkarbonade

400 gram biologische speklappen

3 gehakte knoflooktenen

1 laurierblad

zout & peper

snufje nootmuskaat

snufje kruidnagelpoeder

een half kopje water

braadpan met deksel die in de oven kan

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Snijd het vlees in grote stukken en bewaar de botten. Leg het vlees en de botten in de pan. Voeg kruiden, laurierblad, knoflook en water toe. Zet de pan met het deksel erop in de oven. Neem deze eruit zodra het vlees gaar is (dit duurt zo’n twee tot tweeënhalf uur). Verwijder het laurierblad. Haal het resterende vlees van de botten en trek al het vlees met twee vorken in draden. Doe dit mengsel over in een schaal, dek af met huishoudfolie en zet tot gebruik in de koelkast. Serveer de rillettes met grof boerenbrood. Dit gerecht kan twee dagen tot een week worden bewaard in de koelkast.

Janneke Vreugdenhil is op culinaire reis in Thailand. Deelnemers aan het weblog geven tijdelijk hun recept. Wat zouden zij koken als Janneke kwam eten? Praat mee op nrc.nl/kokenetc