Pas verschenen

PAS VERSCHENEN LITERATUUR

NON-FICTIE

Eddie Blankers & Louis Stiller: Het Amsterdamse bomenboek. Atlas, 416 blz. € 49,90

Van wijk tot wijk wordt via wandelingen, fietstochten, verhalen en foto’s een overzicht van de bomen in de ‘Europese iepenhoofdstad’.

Guus Kuijer: Het doden van een mens. Athenaeum-Polak & Van Gennep, 216 blz. €14,95

Kinderboekenschrijver Guus Kuijer (1942) pleit voor tolerantie op religieus gebied en voor scheiding van kerk en staat. ‘Het idee dat er profeten (geroepenen) bestaan die namens God voor eeuwig hebben vastgelegd wie de goeden zijn en wie de kwaden, kan niet anders dan tot misdaad leiden’.

Bernard-Henri Lévy: Duizelingwekkend Amerika (American Vertigo). Vert. Ineke Mertens, De Geus, 416 blz. € 22,90

De Franse schrijver, filosoof en cineast Bernard-Henri Lévy doorkruiste de VS in de voetsporen van zijn landgenoot Alexis de Tocqueville (1805-1859), auteur van De la démocratie en Amérique (1835). Lévy liet zich stimuleren door Jack Kerouacs On the Road.

Sven Lindqvist: Een reis door niemandsland Hoe de Aboriginals Australië verloren (Terra Nullius). Vert. Ceciel Verheij, De Geus, 224 blz. € 21,90

Duizenden kilometers reisde de Zweedse historicus Sven Lindqvist (1932) in Australië om over de geschiedenis van het land en zijn oorspronkelijke bewoners te schrijven.

Nicole Maalsté en Michiel Panhuysen: Polderwiet Een veelzijdig en onthullend beeld van de wietteelt in Nederland. De Fontein, 238 blz. € 14,95

Bundel met verhalen van 18 personen uit de cannabisbranche. Sociologe/criminologe Nicole Maalsté interviewde mensen uit alle lagen van de bevolking, van de professionele kweker tot de hobbyist, over hun activiteiten, successen en missers in de branche.

Christine Ockrent (red): Zwartboek De positie van vrouwen wereldwijd (Le livre noir de la condition des femmes). Vert. Mieke Maassen, Joris Vermeulen, Sjoerd Venema en Nini Wielink, Artemis & co, 494 blz. € 25,-

Aan de hand van getuigenissen, analyses en portretten een wereldwijd overzicht van de positie van vrouwen. Nederlandse uitgave met bijdragen van onder anderen Hedy d'Ancona, Liddie Austin, Karina Schaapman en Ayaan Hirsi Ali.

Peter Sigmond en Wouter Kloek: Zeeslagen en zeehelden in de Gouden Eeuw. Nieuw Amsterdam/Rijksmuseum, 180 blz. €29,95

Met veel kleurafbeeldingen van schilderijen, prenten, tekeningen en voorwerpen uit het Rijksmuseum wordt de geschiedenis verteld van het Nederlands maritiem verleden.

Karl Popper: De open samenleving en haar vijanden (The Open Society and Its Enemies). Vert. Hessel Daalder en Steven Van Luchene, Lemniscaat, 940 blz. € 49,95 tot 1 juni, daarna €59,95

Integrale vertaling van de klassieker van filosoof Karl Raimund Popper (1902-1994) over de verdediging van de westerse liberale democratie. Met een voorwoord van Arjen Fortuin.