Ook bestuursvoorzitter uitgever PCM stapt op

Binnen een jaar na zijn aanstelling is Ton aan de Stegge gisteren met onmiddellijke ingang opgestapt als bestuursvoorzitter van uitgeefconcern PCM. Hij maakte zijn beslissing gisteren bekend aan de raad van commissarissen.

Daarmee verliest PCM, dat onder meer nrc.next, NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw uitgeeft, zijn tweede bestuurslid in een paar dagen. Vorige week, kort nadat de Britse grootaandeelhouder Apax zijn belang in PCM had verkocht aan de Stichting Democratie en Media en twee andere stichtingen, werd Philip Alberdingk Thijm ontslag aangezegd. Hij was verantwoordelijk voor de dagbladendivisie.

Na het vertrek van Apax, die Aan de Stegge vorig jaar had aangetrokken, botste de bestuursvoorzitter met de nieuwe meerderheidsaandeelhouder over de strategie. De Stichting Democratie en Media (SDM) wil de boekentak van PCM versterken. Aan de Stegge wilde daar juist van af om zich vooral te richten op kranten en digitale nieuwsmedia. Hij sloot begin maart een joint venture met KPN om de nieuwe multimediale krant Dag te lanceren. Aan de Stegge wordt daar wel commissaris.

SDM voert al enkele maanden fusiegesprekken met de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC), uitgever van boeken en kranten als Nieuwsblad van het Noorden, aanvankelijk buiten medeweten van de directie. Aan de Stegge kwam voor de huidige aandeelhouders niet in aanmerking om die beoogde nieuwe combinatie te gaan leiden. PCM-commissaris Theo Strengers zei zaterdag in NRC Handelsblad dat PCM weer een bestuursvoorzitter moet hebben „die alles van het krantenbedrijf weet”. Aan de Stegge was afkomstig van telefoonbedrijf Telfort. Hij zei in hetzelfde interview: „Als ze denken dat iemand anders het beter kan, prima. Dan ben ik weg.”