OM acht duw van toren niet bewezen

Het is niet overtuigend bewezen dat de 25-jarige Andrea K. uit Zwijndrecht op 4 april 2004 haar vriend Niels Offereins uit Assen (20) van de Groningse Martinitoren heeft geduwd. Daarom eiste het OM gisteren voor de rechtbank in Groningen vrijspraak van moord of doodslag.

Er is wel wettig bewijs – de bekentenis van de vrouw – maar die is niet overtuigend. De verdachte lijdt aan een ernstige persoonlijkheidsstoornis met borderline-kenmerken, waarbij valse bekentenissen passen, aldus een ingeschakelde psycholoog. Bovendien kan ze geen onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. De vriend viel of sprong die bewuste dag van de tweede trans van de toren 56 meter naar beneden. Hij was op de 1.30 meter hoge balustrade geklommen. Andrea had dit „eng” gevonden, vertelde ze gisteren. Ze wilde weg en liep naar de trap. „Toen ik me omdraaide was hij ineens weg.”

Ruim een jaar na het voorval vertelde ze aan drie vrienden dat ze haar vriend van de toren had geduwd. Het OM vond aanvankelijk bewijs in een passage uit K.’s dagboek. Daarin schreef ze dat ze Niels had geduwd „om hem uit zijn pijn en ellende te verlossen.” Kort na haar aanhouding in september 2005 trok ze die bekentenis in. Ze had de schuld op zich willen nemen. „Ze wilde boeten voor een verzonnen handeling”, zei haar advocaat G. van der Zee gisteren. Ook voelde K. druk van de familie van haar vriend. Die wilde ze ontlasten van de gedachte aan de zelfmoord van hun zoon.

Een deskundige van TNO Delft achtte een val uitgesloten en vond geen technisch bewijs voor een duw. Hij achtte het onwaarschijnlijk dat iemand met het postuur van K. een man van tussen de 60 en 80 kilo naar beneden kan duwen. „Een duw vergt veel kracht.” Hij concludeert dat de man vermoedelijk zelf is gesprongen. De rechtbank doet 19 april uitspraak.