NRC.NL/ BLOGS

NRC.NL/ BLOGS Demonstranten te huur. Correspondent Coen van Zwol is met fotograaf Oleg Klimov in Kiev om daar de demonstraties te verslaan. „Het gaat allemaal heel spontaan in Kiev, de contrarevolutie tegen ‘Oranje’ president Joesjtsjenko. Die ontbond maandag het parlement. Het parlement laat zich niet ontbinden. Mijnwerkers, studenten en malle dorpsvrouwtjes met iconen stromen opnieuw de hoofdstad binnen. Niemand is werkelijk geïnteresseerd. „Gisteren leerden we een groep ‘jeugdmoderators’ kennen. Wat kost het, een demonstrant huren voor een hele dag? Tussen de 45 en 50 hryvnia (9 en 10 dollar). Vandaag hebben Andrej en Vitali ons de fijne kneepjes uitgelegd.” www.nrc.nl/moskou A GUY WITH A BEER AND SELL PHONE DURING DEMONSTRATION AND POP-CONCERT ORGANISED BY REGIONS PARTY AND COMMUNIST PARTY ON THE CENTER CITY (MAIDAN AREA) AGAINTS TO THE NEW ELECTION. KIEV. UKRAINE. 4/04/2007 PHOTO BY OLEG KLIMOV Klimov, Oleg

Alleenheerser. In Weblog Wereld staan links naar spraakmakende stukken op het gebied van de internationale politiek en grensoverschrijdende problemen. Vandaag blogt Juurd Eijsvoogel over de aanstaande Franse presidentsverkiezingen (op de foto kandidate Ségolène Royal). „Schaf het Franse presidentschap toch af’’, schrijft de Duitse theaterregisseur en essayist Benjamin Korn, die in Parijs woont, in een scherp en hilarisch stuk in Die Zeit. Frankrijk lijkt een democratie, maar in feite is de president een alleenheerser, die regeert als een koning. Niemand kent de begroting van het Elysee, zijn paleis, hij heeft juridische immuniteit, en ook politiek is hij onaantastbaar. En het verbijsterende is, bleek bij Chirac en zijn voorganger Mitterrand: in hoeveel schandalen een Franse president ook verwikkeld is, afbreuk aan zijn reputatie doet het toch niet echt.”

www.nrc.nl/wereld

Demonstranten te huur. Correspondent Coen van Zwol is met fotograaf Oleg Klimov in Kiev om daar de demonstraties te verslaan. „Het gaat allemaal heel spontaan in Kiev, de contrarevolutie tegen ‘Oranje’ president Joesjtsjenko. Die ontbond maandag het parlement. Het parlement laat zich niet ontbinden. Mijnwerkers, studenten en malle dorpsvrouwtjes met iconen stromen opnieuw de hoofdstad binnen. Niemand is werkelijk geïnteresseerd.

„Gisteren leerden we een groep ‘jeugdmoderators’ kennen. Wat kost het, een demonstrant huren voor een hele dag? Tussen de 45 en 50 hryvnia (9 en 10 dollar). Vandaag hebben Andrej en Vitali ons de fijne kneepjes uitgelegd.”

www.nrc.nl/moskou