N-Korea sluit zijn centrale nog niet

Het conflict tussen de VS en Noord-Korea over financiële sancties is nog steeds niet opgelost. Er zijn „technische” en „praktische” problemen – geen principiële, aldus betrokken diplomaten. Maar het gevolg is wel dat de omstreden Noord-Koreaanse kerncentrale bij Yongbyan vrijwel zeker niet uiterlijk op 14 april buiten werking wordt gesteld, zoals eerder afgesproken.

De Chinese onderhandelaar bij het zogeheten zes-partijenoverleg over stopzetting van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma, Wu Dawei, zei woensdag in Peking dat sluiting van Yongbyan binnen het afgesproken tijdschema „niet erg waarschijnlijk” is.

Gisteren kwam ook uit Seoul dat geluid. Maar het niet halen van de tijdslimiet is voor de Zuid-Koreaanse regering nu geen reden de beloofde voedselhulp aan Pyongyang – 400.000 ton rijst – te vertragen, zei onderminister van Hereniging Shin Eon-sang.

De afspraken over ontmanteling van alle Noord-Koreaanse nucleaire installaties in ruil voor hulp zijn tot stand gekomen in het zes-partijenoverleg onder Chinees voorzitterschap. Behalve de beide Korea’s en China doen daar de VS, Rusland en Japan aan mee. De afgelopen maand is er een kink in de kabel gekomen door moeilijkheden bij de afhandeling van financiële sancties die de VS eind 2005 namen. De VS zegden Pyongyang toe dat bevroren Noord-Koreaanse tegoeden bij de Banco Delta Asia in Macao worden vrijgegeven. Volgens Washington zijn de bedragen door „technische” belemmeringen nog niet in Pyongyang. Volgens diplomaten wordt het onderhandelingsproces nu vertraagd, maar is er geen breuk.

Zondag reist de Democratische presidentskandidaat Bill Richardson naar Noord-Korea, vergezeld door een tophandelaar van president Bush. Hij zegt te gaan praten over teruggave van de overblijfselen van Amerikaanse soldaten die zijn gesneuveld tijdens de Koreaanse oorlog, en niet over nucleaire ontwapening. (AP)