Miljardenbod van Kerkorian op Chrysler

De Amerikaanse miljardair Kirk Kerkorian heeft gisteren een bod in contanten van 4,5 miljard dollar (3,4 miljard euro) uitgebracht op de noodlijdende autofabrikant Chrysler. Het Duitse DaimlerChrysler heeft al drie andere biedingen binnen gekregen.

Bestuursvoorzitter Dieter Zetsche van het autoconcern bevestigde deze week op de aandeelhoudersvergadering in Berlijn dat DaimlerChrysler met anderen in gesprek is over overname van Chrysler, maar wilde geen namen noemen. Kerkorian hoorde daar toen zeker nog niet bij.

Via zijn beleggingsmaatschappij Tracinda probeerde Kerkorian (89) al in 1995 om Chrysler voor 20 miljard dollar op te kopen. Dat mislukte omdat het bedrijf in 1998 opging in de Duitse autofabrikant Daimler-Benz. Daimler betaalde toen 35 miljard dollar, de grootste overname tot dan toe in de industrie. De overname moest van Daimler een wereldconcern maken, een ambitie die faalde en tot het aftreden leidde van topman Jürgen Schrempp.

Schrempp was de vijand van Kerkorian, omdat hij de „fusie van gelijken” wijzigde in een overname, wat volgens Kerkorian, toen de grootste aandeelhouder in Chrysler, de prijs van zijn aandelen aanzienlijk drukte. Hij spande een proces aan, maar verloor.

Chrysler heeft de laatste jaren wisselende resultaten geboekt. Vorig jaar boekte het concern een verlies van 1,5 miljard dollar en kondigde het aan 13.000 banen te zullen schrappen en de productie fors terug te zullen schroeven.

Tracinda verklaarde gisteren dat Kerkorian de autovakbond UAW en het management van Chrysler de kans wil geven om als mede-investeerders in de overname te participeren. Kerkorian wil een waarborgsom van 100 miljoen dollar betalen voor de exclusieve overnamerechten en meteen beginnen met een boekenonderzoek van het bedrijf.

Op Wall Street steeg de koers van DaimlerChrysler gisteren met 5,25 procent. De andere bieders zijn private-equityfirma’s waaronder Blackstone en een Canadese leverancier van auto-onderdelen. (Reuters, AP, Bloomberg)