Migrant VS vangt migratie uit stad op

Zonder de influx van migranten zouden verscheidene Amerikaanse steden in de VS fors in inwoneraantal dalen. Dat blijkt uit statistieken die het US Census Bureau gisteren bekendmaakte. Steeds meer als Amerikaan geboren burgers trekken weg uit stedelijke gebieden, waar hun plek wordt ingenomen door buitenlandse nieuwkomers. De helft van de nieuwkomers is er van Latijns-Amerikaanse komaf.

De Verenigde Staten (ruim 301 miljoen inwoners) tellen circa 36 miljoen immigranten, van wie ongeveer eenderde zonder de juiste papieren in het land verblijft. Het Census Bureau telde in zijn onderzoek naar 361 stedelijke gebieden zowel de legale als illegale migranten mee.

Landelijk signaleert het bureau een trend waarbij burgers wegtrekken uit steden in het Midden-Westen en aan de noordoostkust om zich te vestigen in het westen en vooral het zuiden van de VS.

De meest gegroeide stedelijke agglomeratie was die rond Atlanta, in de zuidelijke staat Georgia. Die groeide tussen 2000 en 2006 met 890.211 inwoners (plus 21 procent) tot ruim 5, 1 miljoen.

Relatief en absoluut was er een soortgelijke groei in de regio’s rond de Texaanse steden Dallas en Houston, en rond Phoenix (Arizona), Ontario (Californië) en de gokstad Las Vegas (Nevada).

In het noordoosten daarentegen krompen stedelijke gebieden rond Pittsburgh (Pennsylvania), Cleveland (Ohio) en Buffalo (New York) met enkele tienduizenden.

Dat de noordoostelijke metropool New York niet kromp was slechts te danken aan de ruim 1 miljoen immigranten die er de afgelopen zes jaar kwamen wonen. Zonder hun komst zou de regio New York bijna 600.000 inwoners hebben verloren.

Zonder immigratie zouden ook Los Angeles en San Francisco, twee steden in Californië, met respectievelijk 200.000 en 188.000 in inwoneraantal zijn gedaald. Dit geldt overigens ook voor de de bevolkingsaantallen rond kleinere steden. (AP)