Ko van Dijk

Met het verschijnen van een aan hem gewijde dvd-box is Ko van Dijk even terug in de schijnwerpers, zo blijkt uit het artikel van Henk van Gelder in het Cultureel Supplement van 30 maart. Om te beginnen konden/kunnen veel toenmalige en hedendaagse acteurs niet tippen aan het talent van Van Dijk. Ook is de kritiek er niet in geslaagd door het bombastische en melodramatische aureool dat om hem hing, heen te kijken.

Met alle respect voor Jan Decleir, Fedja van Huêt, Tamar van den Dop en regisseur Van Diem, maar de Oscar voor de beste buitenlandse film had – ware de televisieserie van Karakter met Ko van Dijk als Dreverhaven, Andrea Domburg als juffrouw Katadreuffe en Lex van Delden als haar zoon, als film verschenen – naar die film moeten gaan. De rol van Dreverhaven was op het lijf van Ko van Dijk geschreven, meer dan op dat van Jan Decleir. Het is van een onherstelbare schande dat de banden van deze tv-serie, evenals die van Ja zuster Nee zuster, aan de opruimwoede van enkele cultuurbarbaren ten prooi zijn gevallen.

Magistraal is bijvoorbeeld de scène waarin Dreverhaven de trap van de kleine bovenwoning oploopt en de moeder van zijn zoon de vader al aan zijn tred herkent. Eenmaal tegenover haar zittend bast hij (Van Dijk) het eruit: „En Joba, wanneer trouwen we? Wanneer trouwen we, Joba?”

Maar Joba geeft geen krimp. Groter nederlaag had hij niet geleden en zou hij nooit lijden. Maar door die zoon kon hij zich wreken.

Tegenwerken deed hij hem al, maar: „En dat laatste beetje lucht, Joba, dat knijp ik er ook nog uit.” The making of a character? Een roman die het raadsel in stand houdt. Goed dat het boek er nog is, maar jammer genoeg is de tv-serie er niet meer. Doodzonde.

Maastricht.

Rectificatie / Gerectificeerd

De uit 1971 daterende tv-serie van Karakter, met Ko van Dijk als Dreverhaven, is bewaard gebleven. In tegenstelling tot wat lezer Willibrord Beemsterboer schreef in zijn vorige week gepubliceerde brief (Cultureel Supplement, 6 april), is de productie niet ten prooi gevallen „aan de opruimwoede van enkele cultuurbarbaren ”. De serie staat in haar geheel op de zesde dvd in de zojuist verschenen box Ko van Dijk, een hommage.

    • Willibrord Beemsterboer