Kamervragen SGP over subsidie voor rapclip

De videoclip Het Land Van… van rapper Salah Edin (26) uit Alphen aan den Rijn is enkele dagen na de tv-première al onderwerp van Kamervragen. De clip is gemaakt met subsidie van het TAX-videoclipfonds. De SGP stelt in een brief aan de Tweede Kamer de subsidie van videoclips ter discussie en richt haar pijlen daarbij op de clip van Edin. Daarin is te zien hoe een jonge moslim radicaliseert na confrontaties met racisme en armoede. Volgens de SGP is de videoclip van Edin „sympathie opwekkend voor radicalisering”. De partij vraagt de regering „de criteria voor de verdeling van subsidies zodanig te herzien dat de suggestie van de legitimiteit van radicalisering niet meer met behulp van overheidsmiddelen wordt ondersteund”.

Het TAX-videoclipfonds laat weten dat ze louter creatieve maatstaven hanteert bij het toekennen van de subsidie en dat de mening van de artiest daar volstrekt los van staat. Logisch, vindt de rapper. „Ik mag toch zeggen wat ik denk? Dat is democratie.” Hij had wel reacties verwacht. „Niet iedereen is even intelligent. Ik rap dat ik hier ben geboren als ‘kutmarokkaan’ en lees op internet dat ik moet opdonderen naar mijn eigen land.” Edin: „Ik wil de frustraties laten zien die kunnen leiden tot radicalisme. Maar de SGP kan gerust zijn, in mijn volgende clip zitten gewoon weer naakte vrouwen.”