Journalist Zimbabwe vermoord

De Zimbabweaanse cameraman Edward Chikomba, die vorige week in Harare werd ontvoerd, is afgelopen week dood teruggevonden. Zijn lichaam, dat sporen van zware mishandeling droeg, lag in de bosjes aan de kant van de weg, 60 kilometer ten westen van de hoofdstad. Het motief voor de moord op Chikomba, die als freelancer werkte, is onduidelijk. De internationale journalistenorganisatie Reporters zonder Grenzen heeft gisteren om een onafhankelijk onderzoek gevraagd.

Chikomba werd ontvoerd door vier mannen toen hij een café verliet. „Een café waar veel supporters van [oppositiepartij] MDC komen”, meldt de website newzimbabwe.com. De journalistenorganisatie denkt dat het om leden van de geheime dienst ging. Volgens een voormalige collega van de cameraman werd Chikomba ervan beschuldigd dat hij televisiebeelden van de mishandelde oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft doorgespeeld aan de internationale media. De politie had Tsvangirai op 11 maart gearresteerd na een protestbijeenkomst. Hij zou tijdens zijn hechtenis ernstig zijn mishandeld.

De afgelopen weken zijn leden van oppositie, mensenrechtenactivisten en journalisten in Zimbabwe op dezelfde wijze ontvoerd en mishandeld. Gift Phiri, die werkt voor The Zimbabwean, een weekblad met Londen als thuisbasis, is zondag in Harare opgepakt omdat hij „illegaal” als journalist zou werken. Zijn advocaten zeggen dat Phiri is gemarteld, aldus de Zimbweaanse radiozender SW Radio Africa, die uitzendt vanuit Londen.