In de ‘bunker’ komt Endstra weer tot leven

In de beslotenheid van de ‘bunker’ in Amsterdam Osdorp komt de in 2004 vermoorde vastgoedbaron Willem Endstra heel even weer tot leven. Op de achterbank van een speciaal geprepareerde auto sprak Willem Endstra met de Amsterdamse recherche. Stukken van de opgenomen gesprekken, intussen beter bekend als de Endstra-tapes, werden gisteren afgespeeld in de strafzaak tegen Willem Holleeder en zijn medeverdachten.

Endstra spreekt met een licht Amsterdams accent. Rustig, ontspannen, zeker voor iemand die onder grote druk zou hebben gestaan van criminele kopstukken als Willem Holleeder en John Mieremet. En met de droge humor die Endstra volgens vele vrienden en bekenden zo typeerde „Ja, publiciteit. Het beste is voor mij dat niemand ooit meer van me hoort. Ja, maar goed, om nou even heel leuk in de krant te komen: Willem is afgeperst....”

De achterbankgesprekken zijn het hart van de strafzaak tegen Holleeder en zijn negen medeverdachten. Endstra sprak tussen 20 maart 2003 en 28 januari 2004 over zijn contacten met de Amsterdamse criminelen, afpersing en bedreiging van vastgoedhandelaren en zijn eigen problemen met Willem Holleeder.

Een zichtbaar vermoeide Holleeder die regelmatig diep voorovergebogen in zijn stoel zat, reageerde een enkele keer op de woorden van Endstra. Hij maakt een wegwerpgebaar als hij Endstra hoort zeggen dat Holleeder „zwak is” is vergelijking met Dino S., een ander kopstuk uit de onderwereld die niet terecht staat in deze zaak.

De pakweg anderhalf uur durende sessie werd onderbroken omdat hoofdverdachte Willem Holleeder op verzoek van diens advocaat werd nagekeken door een arts. Holleeder is door gebrek aan slaap en de stress van het transport tussen de gevangenis in Vught en de rechtbank oververmoeid. „Ik heb dit nog nooit meegemaakt, ik zie de dingen wazig”, antwoordde Holleeder op vragen van rechtbankvoorzitter Tino Verpalen.

De meeste verzoeken die Holleeder advocaat heeft ingediend, zijn afgewezen. Zo vindt de rechtbank het voor de strafzaak niet relevant om twee anonieme getuigen te horen die volgens de verdediging konden verklaren over de betrokkenheid van Endstra zelf bij afpersing en poging tot moord. De rechtbank staat wel toe dat er technisch onderzoek wordt gedaan naar eventuele manipulatie met de Endstra-tapes.