In 500 dagen naar Mars en weer terug

Ruimtevaartorganisatie ESA zoekt vrijwilligers voor een gesimuleerde reis naar Mars van 500 dagen. Het ‘Mars 500 experiment’ vindt plaats in Moskou waar zes vrijwilligers, onder wie twee Europeanen, anderhalf jaar lang zullen worden geïsoleerd in een nagemaakt ruimteschip. „Bedoeling is de simulatie zo realistisch mogelijk te maken”, zegt hoofd wetenschappelijk onderzoek Marc Heppener van de ESA.

U bedoelt: iemand die een blindedarmontsteking krijgt, blijft aan boord?

„Zo is het. Het licht kan uitvallen, iemand kan ziek worden, maar de reis gaat door. Net alsof je écht naar Mars zou gaan. Ook de vertraging in de communicatie wordt gesimuleerd: elke melding vanuit het ruimteschip komt twintig minuten later aan bij de vluchtleiding op de grond. Je krijgt dus pas na veertig minuten antwoord. We zoeken ook niet zomaar wat vrijwilligers. Het moeten mensen zijn met kwalificaties op bijvoorbeeld medisch of technisch gebied.”

Hoe weet u of uw vrijwilligers geschikt zijn voor zo’n lang isolement?

„Dat gaan we uitproberen. We gaan ze eerst testen, door ze honderd dagen af te zonderen. Misschien doen we dat zelfs wel twee keer.”

Lijkt dit op de Gouden Kooi?

„Ha ha, nee. Dit is een gecontroleerde, wetenschappelijke omgeving.”

Wat gaat u onderzoeken?

„Een aantal psychische en medische dingen. Bijvoorbeeld of ze zich met z’n allen zullen afkeren van het grondpersoneel. Of dat ze onderling clubjes gaan vormen. Hoeveel stress zo’n isolement geeft. Of ze alle medische problemen kunnen oplossen.”

En wanneer gaan we echt naar Mars?

„Nog lang niet. Maar dit onderzoek brengt het weer wat dichterbij.”

Gretha Pama