Holleeder is oververmoeid door regime

Willem Holleeder heeft last van ernstige oververmoeidheidsverschijnselen. In het ziekenhuis is geconstateerd dat hij een verhoogde hartslag en bloeddruk heeft en dat hij hyperventileert.

De zitting tijdens de derde dag van het strafproces tegen hem werd onderbroken, om hem door een arts te laten onderzoeken. ’s Avonds werd hij nogmaals in een ziekenhuis onderzocht.

Volgens zijn advocaat, Jan Hein Kuijpers, staat Holleeder onder zware stress door het proces en de wijze waarop hij tussen de gevangenis en de rechtbank wordt vervoerd. „Dit moet echt veranderen, want op deze manier kan hij niet goed volgen wat er in de rechtszaal gebeurt. En als hij er niet bij is, krijgt hij geen eerlijk proces”, aldus Kuijpers.

Holleeder wordt op zittingsdagen om drie uur ’s nachts gewekt. Hij wordt om veiligheidsredenen enkele uren in een geblindeerde auto door het land gereden naar de rechtbank in Amsterdam Osdorp. Daar moet hij in een cel wachten op de start van het proces. Na de zittingsdag duurt het uren voordat hij weer terug in zijn cel is.

Kuijpers wil dat er in de buurt van de rechtbank een faciliteit komt waar hij tussen twee zittingsdagen kan verblijven. „Dat moet echt gebeuren, dit kan zo geen negen weken doorgaan.” De rechtbank en het Openbaar Ministerie zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Dat is moeilijk omdat Holleeder valt onder het strenge regime van de extra beveiligde inrichting in Vught. De directie van die gevangenis is verantwoordelijk voor het detentieregime van Holleeder.

De meeste verzoeken die Holleeders advocaat de afgelopen week heeft ingediend, werden afgewezen. Zo vindt de rechtbank het voor de strafzaak niet relevant om twee anonieme getuigen te horen die volgens de verdediging konden verklaren over de betrokkenheid van Willem Endstra bij afpersing en poging tot moord.

Wel wees de rechtbank het verzoek toe om Bram Zeegers, Endstra’s juridisch adviseur, te horen als getuige. Ook enkele mensen die in zijn verklaring genoemd worden, zullen worden gehoord.