Heftig, echt heftig. Die muur is gewoon belachelijk

De muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden is een politiek-toeristische attractie.

Ali B was er gisteren. Wat deed hij en waarom?

„Zijn er nog wat wijfies met cupjes D in het publiek?” Ali B wil het niet altijd politiek maken. Foto AFP Ali B the Dutch rapper of Moroccan origin performs in front of Israel's separation barrier during the Dutch-Palestine Week in the Aida refugee camp close to Bethlehem 03 April 2007. Dutch-Palestine week is being run by the Dutch-Palestine Association and Al-Ruwad center, in addition to the Palestinian Folklore Group and the Nasereth Dam Group. AFP PHOTO/MUSA Al-SHAER AFP

„Krijg nou wat, net Wassenaar!”, roept Ali B. als hij over de acht meter hoge afscheidingsmuur bij het Palestijnse vluchtelingenkamp Anata naar de Israëlische nederzetting aan de andere kant gluurt.

Vanuit het doolhof van overbevolkte huizen, kronkelende stegen, verwaarlozing en armoede, oogt de in 1989 gebouwde Israëlische nederzetting met roomwitte appartementen en met rode pannen bedekte villa’s inderdaad als een oase.

De muur loopt hier vlak langs de middelbare school voor jongens van Anata en Ali B. is de Nederlandse graffiti-artiest Niels Bakkerus(21) uit Nuenen komen helpen om een muurhoog schilderij op het grijze beton te spuiten. De rapper maakt onhandige gebaren met een rode spuitbus die hij snel weer terugzet.

Op de derde dag van zijn tour in Palestina op uitnodiging van United Civilians for Peace (UPC) en de Nederlands-Palestijnse organisatie Tulips@Olives is de Marokkaanse Nederlander Ali Bouali (26) overdonderd. Het „ellendige’’ Arabisch-Israëlisch conflict is al heel lang een issue voor voor hem en zijn Marokkaans-Nederlandse fans. „Dit conflict speelt bij hen een grote rol, tuurlijk.’’

UPC en het nieuwe Tulips@Olives willen via sterren als Ali B. het beeld dat alle Palestijnen terroristen zijn „corrigeren’’ en tegenwicht bieden aan de pro-Israëlische groepen als de christenen voor Israël.

Dat de rapper zich ervan bewust is dat hij in een politiek mijnenveld rondloopt, blijkt wel uit zijn voorzichtige antwoorden.

„Het is dus niet omdat ik van Marokkaanse afkomst ben, dat ik achter de Palestijnen sta. Zo moet je dat niet in de krant zetten, dat is niet zo’’, reageert hij op de vraag of er een verband is tussen zijn bezoek en het feit dat de Arabisch-Israëlische kwestie ook bij Nederlandse moslimjongeren sterke gevoelens oproept. „Het gaat mij om de onrechtvaardigheid van alles. Daarom ben ik ook in Latijns-Amerika, Afrika en Amerikaanse getto’s geweest. Ik zal heus meer respect voelen voor een Israëlische soldaat die echt vrede wil dan voor een Palestijn die nooit vrede wil sluiten.’’

De rapper ontpopt zich als een getalenteerde diplomaat en voor degenen die hem voor het eerst ontmoeten is duidelijk waarom de Nederlandse media hem een knuffelbare allochtoon noemen.

De betonnen muur, onderdeel van de ruim 700 kilometer lange afscheidingsbarrière tussen Israël en de Israëlische nederzettingen en aan de andere kant de Palestijnse gebieden, noemt hij „het meest belachelijke’’ van wat hij heeft gezien. „Dit is heftig man, dit is echt heftig.’’

Maar de muur is noodzakelijk om zelfmoordaanslagen te voorkomen? Dat zeggen de Israëliërs.

„Oké, dat kan ik wel goed volgen. Ik keur terrorisme en antisemitisme helemaal af. Ik heb ook christelijke en joodse fans. Maar wat ik niet begrijp is dat de muur op Palestijns gebied is gebouwd. Ik heb een huis gezien dat door drie kanten omringd wordt door de muur. Heeft dat nog met veiligheid te maken? En die Israëlische nederzettingen, die wij Nederlanders dus gewoon hartstikke illegaal vinden, daar wordt dus helemaal niets tegen gedaan. Een Palestijnse basisschool vol met Israëlische kogelgaten, dat is gewoon geen logisch beeld, weet je.’’

Een dag eerder is hij in het vluchtelingenkamp Aida geweest voor een concert, samen met de Israelisch-Arabische rapgroep D.A.M en rappers uit het kamp. Hij werd luidkeels toegejuicht, ook nadat hij in het Nederlands had gevraagd of er „nog wijfies met cupjes D in het publiek waren’’. Hij wilde het daar in Aida niet al te politiek maken.

Ali B. is niet de enige buitenlandse bezoeker aan de muur. Het is een komen en gaan van internationale sterren. Zij krijgen een geregisseerde rondleiding langs de muur, een kamp en in sommige gevallen een bezoek aan president Abbas. De muur is daarmee een toeristische attractie geworden, maar wel één met een politieke lading. Aan de Palestijnse kant wordt de bezoeker geacht kritiek te uiten, aan de Israëlische kant begrip.

„Ik denk dat met dit soort bezoeken mensen in de kampen het gevoel krijgen dat zij niet vergeten zijn. Hoop ik althans’’, zegt Ali B.

In Hebron heeft hij een voormalige Israëlische commando en een gewezen Palestijnse militant ontmoet. De Israëliër verloor zijn zuster tijdens een zelfmoordaanslag, de Palestijn zag hoe een soldaat zijn dochtertje doodschoot. „Waar ik echt van onder de indruk ben, is dat zij met elkaar praten en met elkaar samenwerken. Dat geeft hoop en hoop geeft energie om dit probleem op te lossen. Ik heb ontdekt, en daar hoor je op tv nooit iets over, dat de meeste Palestijnen en de meeste Israëliërs vrede willen. Het zijn alleen een paar mannen die macht hebben die zo stronteigenwijs zijn en maar doorgaan.’’

Praten met militante jongeren van Fatah of met de jeugd van Hamas en Islamitische Jihad staat doelbewust niet op zijn programma. Dat zou een verkeerde indruk wekken en Ali B. in eigen land het middelpunt van een rel maken.

Voordat hij weer naar Nederland terugreist, wil de moslim Ali Bouali nog wel een „privébezoek” brengen aan de Al-Aqsamoskee en de Rotskoepel. Of hij zal worden toegelaten is maar de vraag. Moskee en koepel op de Haram as Sharif/Tempelberg zijn voor moslimmannen onder de 45 verboden, hebben de Israëliërs bepaald. Ali B. kijkt verbaasd op. „Echt waar?” Zal wel los lopen, denkt de man die als jonge Marokkaan op menig dichte discodeur is gestuit, maar voor wie nu overal de rode loper wordt uitgerold. Dat het Israëlische „deurbeleid’’ bij de Al-Aqsamoskee niet met communiceren gewijzigd zal worden, kan hij nauwelijks bevatten.

De vraag wat zijn bezoek nu eigenlijk heeft opgeleverd, blijft hangen. „Hij zal nu aan alle Nederlanders vertellen wat het betekent om achter een apartheidsmuur te moeten leven. Misschien helpt dat onze problemen te verlichten’’, hoopt Ayoud Elian van het Palestijnse schooldistrict Jeruzalem.

Onder de honderden jongeren die Ali B. op het schoolplein hebben begroet, bevindt zich Rafi Rifani, een 19-jarige schoolverlater met lang haar. Hij is nu vakkenvuller in een supermarkt en droomt van een bestaan als rapper. Dansen is zijn grote passie. Hij had niet eerder van deze buitenlandse bezoeker gehoord, maar iemand heeft hem intussen verteld dat Ali B. beroemd is in Nederland, veel geld verdient en veel vriendinnen heeft. De ogen van Rafi en zijn vrienden glimmen bij de gedachte aan geld, roem én vrouwen alleen al. „Wij willen ook naar Nederland. Kunnen we niet met Ali B. mee?” Helaas, de rapper is dan al vertrokken naar de volgende heftige indruk.