Gemengde groenten, gemengde reacties

Het is niet gemakkelijk kinderen groente te laten eten. Lapmiddelen als appelmoes of mayonaise moeten vaak redding brengen. Zijn stoomgroenten een oplossing?

De hapklare maaltijd van Oerlemans. Foto Jaime Helegua
De hapklare maaltijd van Oerlemans. Foto Jaime Helegua Halegua, Jaime

De Consumentenbond testte onlangs stoomgroenten. Het altijd kritische proeverspanel strooide met complimenten over smaak en kwaliteit. Zijn deze zakjes – na enkele minuten magnetron – de redding van radeloze ouders? Tijd om een nog kritischer panel de twee best geteste stoommaaltijden voor te schotelen.

Gewoonlijk eten Tess (4) en Niels (bijna 6) na geduldig aandringen hun dagelijkse door de Schijf van Vijf aanbevolen hoeveelheid groente. Daantje (2) haalt die norm soms door haar voor de tv te zetten met een blik doperwten en een nieuwe aflevering van Dora. Pa of ma schuiven haar terloops wat vitaminen toe.

Tess reageert op de dampende Italiaanse groentemix van het huismerk van Albert Heijn (1,70 euro voor 300 gram) met: „Ik vind dat niet lekker. Dat zie ik zo! Weet je wat je moet kopen? Pannenkoeken!”

Niels – altijd genuanceerd – wil ze wel proberen. Dat kan te maken hebben met dat hij kok was en de knopjes van de magnetron mocht indrukken. Na vijf scheppen op zijn bord is het echter al: „Zó veel hoef ik niet!”

Volgens de Consumentenbond heeft de AH-stoommaaltijd een „aantrekkelijk uiterlijk, zeer gevarieerde smaak” en was die „lekker gekruid”. Na het voorlezen van deze tekst roept Tess: „Ik vind alles vies”. Niels eet het bijna allemaal op, maar dat doet hij meestal. Tess, die moet wennen aan de courgettes, sugar snaps en verschrompelde kerstomaatjes, eet de helft op van wat haar is opgeschept.

De nummer twee van de Consumentenbond, de stoomgroenten bloemkool, broccoli en worteltjes van Oerlemans (0,99 euro voor 300 gram) wordt enthousiaster onthaalt. Waarschijnlijk omdat de groenten herkenbaarder zijn en de saus minder overheerst. Tess zegt ja op de vraag of ze Oerlemans wil proberen en Niels is al aan het eten: „Ik wil ze allemaal proberen!”. En later: „Ik vind ze alle twee superlekker. En gezond!”

Tess houdt opeens op met kauwen en spuugt dan een mondvol groente uit. Gelukkig staat het lege stoombakje van Albert Heijn nog binnen handbereik.

Daantje heeft niets met groente: ze likt aan haar vissticks, eet drie stukjes pasta en speelt met de glibberige worteltjes van Oerlemans. Ze wil liever ijs. Samengevat: ook met stoomgroenten zijn kinderen niet tot gezond eten te verleiden.