Geen cola voor Jezus

Waarom zou Jezus, dorstend in de woestijn, geen cola lusten? De Italiaanse vestiging van Coca-Cola wil er niet van weten en dreigt met juridische stappen tegen producent Artika Film. In de speelfilm 7 km da Gerusalemme – zeven kilometer van Jeruzalem, drinkt Jezus een blikje Coca-Cola.

De film van Claudio Malaponti gaat voorlopig niet in première, zo liet Angelo Sconda van Artika Film vanmiddag weten. De producent gaat de gewraakte scène schrappen. Daarin komt een Italiaanse reclamemaker in de woestijn van Israël Jezus tegen en geeft hem een lift. Deze stapt in, doet zijn veiligheidsgordel om, aanvaardt dankbaar een blikje cola en drinkt het gretig leeg. „Mijn God, wat een getuigenis”, zegt de reclamemaker daarop.

Coca-Cola ziet het als onrechtmatig gebruik dat het merk schade kan doen. Tegen de Britse krant The Times verklaarde regisseur Malaponti dat hij niets van de reactie begrijpt. „Ik heb een diep-religieuze film gemaakt.”

Malaponti wees er op dat hij de film vorige maand heeft vertoond in het Vaticaan. „De paus was niet tegen de scène met de cola. Hij past in een film waarin Jezus wordt geportretteerd als de grootste communicator aller tijden.” Volgens Malaponti heeft de paus hem geschreven dat hij hoopt dat de film bijdraagt aan de liefde voor Jezus en aan de rijkdom van zijn boodschap.”