‘Fusie Amerikaanse en Britse vakbond’

De grootste Britse vakbond, Amicus, overweegt volgens berichten in de Britse pers een fusie met een Amerikaanse vakbond, de United Steel Workers. Doel is om een wereldwijde vakbond te vormen met in totaal 3 miljoen leden.

Eerder dit jaar werd bekend dat Amicus samenwerkingsovereenkomsten had getekend met United Steel Workers en IG Metall in Duitsland.

Bij die gelegenheid stelde de leider van de Britse vakbond Derek Simpson dat een internationale vakbond het antwoord is op de toenemende economische macht van multinationals.

„Multinationale ondernemingen spelen landen en werknemers tegen elkaar uit. Door internationaal samen te werken, kunnen we voorkomen dat arbeidsvoorwaarden verslechteren door het harde spel dat de multinationals spelen”, stelde Simpson toen. Zowel Britse als Amerikaanse vakbonden zijn tegelijkertijd in eigen land bezig te fuseren met andere vakbonden.

Amicus heeft onlangs besloten te fuseren met de Transport and General Workers Union. Door te fuseren willen de bonden „de schaalvergroting van het bedrijfsleven bijhouden”. Samen tellen deze Britse bonden 2 miljoen leden. De United Steel Workers zijn al eerder samengegaan met de Paper, Allied Industrial, Chemical and Energy Workers Union. Deze twee Amerikaanse bonden tellen samen een kleine miljoen leden. Independent Steelworkers wil met United Steel Workers fuseren, zo werd eind vorige maand bekend.