Fiscus belast muurschildering

Zwem je in een fiscale fuik door het opfleuren van een industrieterrein? In Rotterdam wel. De gemeente eist 1.000 euro per jaar aan reclamebelasting van de firma Schaap. Die heeft de zijgevel van het saaie bedrijfspand beschilderd met donkere wolken en een overmaat aan bliksem. Dat hemels geweld vormt de inzet van een hoog oplopend fiscaal geschil waar de Hoge Raad uitspraak over deed.

Elf jaar geleden streek op het toen nieuwe bedrijfsterrein ten zuiden van de A15 in de Rotterdamse deelgemeente Poortugaal de firma Schaap neer. Een in 1779 in Deventer begonnen bedrijf, dat inmiddels is gespecialiseerd in bliksemafleiding.

Het bedrijf gaf gehoor aan de oproep van de deelgemeente om het industrieterrein kleur en fleur te geven. Het bedrijf liet de grijze blinde zijgevel beschilderen met een knetterend onweer boven de skyline van Rotterdam. Een duister en dreigend tafereel, maar voor wie in bliksemafleiders handelt, zonder meer een hemelse afbeelding. Zeven jaar later slaat die bliksem in bij de fiscus. Die ziet de onheilspellende flitsen op het kantoor van een bliksembeveiliger als reclame voor het bedrijf. Daarvoor wil de gemeente jaarlijks 1.000 euro ontvangen aan reclamebelasting. Geen groot bedrag, maar het leidde wel tot ergernis bij bedrijfsleider Jan van den Bergh, die de heffing bij de belastingrechter aanvocht.

De gemeente vindt dat het om reclame gaat. De Haagse belastingrechter Sanders is speciaal gaat kijken en ziet alleen maar „een unieke, artistieke muurschildering”. Geen reclame dus. Maar dat is te simpel geredeneerd, aldus de gemeente. Wie zo’n apocalyptische schildering ziet, zoekt meteen naar de herkomst van de verontrustende afbeelding. De voorbijganger laat zijn ogen dan vanzelf dwalen over een andere muur die duidelijk maakt dat de firma Schaap al sinds 1779 in bliksemafleiders handelt. Wie zo geraffineerd reclame voor zichzelf maakt, moet snel een belastingaanslag krijgen. De Hoge Raad ziet wel iets in deze redenering en laat de zaak verder uitzoeken door het gerechtshof in Amsterdam.