Financiële topman PCM levert bonus in

Financieel bestuurder Bert Groenewegen van PCM geeft ruim 870.000 euro winst, die hij op aandelen verdiende bij de verkoop van de uitgeverij door de Britse investeringsmaatschappij Apax, terug aan het krantenconcern. Zijn inleg van 90.000 euro krijgt hij terug. Dat heeft hij gisteravond bevestigd.

Groenewegen was een van de 27 PCM-managers die deelnamen aan een aandelenparticipatieplan. De verkoop van het meerderheidsbelang van Apax, vorige week, aan de Stichting Democratie en Media leverde die managers bijna een vertienvoudiging van hun inleg op. Daarover ontstond beroering bij de redacties van PCM-kranten (NRC Handelsblad, de Volkskrant, Trouw), omdat zij dit jaar miljoenen moeten bezuinigen.

De inmiddels opgestapte bestuurders Aan de Stegge en Alberdingk Thijm zullen hun opbrengst niet terugstorten. Zij verdienden 1,9 miljoen respectievelijk 854.000 euro bij de verkoop.

Groenewegen, die twee jaar geleden aantrad, noemt een dergelijke winst „niet uit te leggen”.

De vorig jaar vertrokken topman van PCM, Theo Bouwman, heeft een bedrag van bijna 5 ton meegekregen, bovenop een bonus van 150.000 euro. Dat blijkt uit het gisteren verschenen jaarverslag.

PCM: pagina 9