Eindelijk een intelligent ei

Na hoeveel minuten is een ei zacht gekookt en niet meer snotterig? En wanneer is een eitje halfzacht? Of: wanneer is het ei nog net eetbaar hard? Het antwoord: het PiepEi.

PiepEi geeft muzikaal aan hoe hard het ei is. Foto Jaime Halegua Halegua, Jaime

Iedereen die van gekookte eieren houdt, heeft zijn eigen tabel. De een rekent vanaf de tijd dat de eitjes met koud water worden opgezet en de ander begint pas te tellen vanaf het moment dat het water kookt.

Moeilijker wordt het als je in een hooggelegen Alpenweide een ei wil koken. Hoe hoger je komt, hoe lager de kooktemperatuur van water wordt.

Maar nu is er, ook voor liefhebbers van een ei bij het ontbijt boven de boomgrens, een eierwekker, het ‘PiepEi’.

Het ‘PiepEi’ ziet er uit als een kippenei, zij het oranje of geel. Het kunststof ei gaat samen met de echte eieren in de pan en het maakt niet uit of het water koud is of al kookt; want het ei zit vol intelligente elektronica die via een ingenieus systeem de watertemperatuur meet en de temperatuur in het garende ei berekent.

Kort na de onderdompeling laat het ‘PiepEi’ zijn eerste waarschuwingssignaal horen: inderdaad een ‘piep’. Nu moet de liefhebber wachten totdat het ei zijn eerste melodie laat horen: dit is ‘Killing Me Softly’ en dat luidt het moment in waarop de eitjes proefondervindelijk, perfect zacht gekookt zijn.

Waarvoor deze melodie is uitgekozen is niet duidelijk. Het refrein: „Strumming my pain with his fingers, Singing my life with his words, Killing me softly with his song”, biedt weinig aanknopingspunten qua eieren koken.

Dat vinden degenen die een halfzacht ei believen wel. Zij moeten wachten op de melodie van de Duitse Schlager: ‘Ik wou dat ik een kip was’. Voor de niet-ingewijden: „Ich woll’t ich wär ein Huhn, ich hätt nicht viel zu tun. Ich legte vormittags ein Ei und nachmittags wär ich frei”.

En liefhebbers van een mooi hard ei? Zij moeten het geduld opbrengen tot het ‘PiepEi’ de ‘Carmina Burana’ van Duitse pedagoog en componist Carf Orff (1895-1982) ten gehore brengt.

Voor een bevredigend resultaat is noodzakelijk ‘PiepEi’ samen met de echte eieren in de koel- of voorraadkast te bewaren. Alleen zo krijgt het ei dezelfde temperatuur als de te koken eitjes. Waarschuwing: neem eieren van gelijke grootte.

Het idee voor het ‘PiepEi’ is bedacht in het land waar de meeste Nederlandse eieren worden geconsumeerd: Duitsland. Er bestaan twee versies van het ‘PiepEi’: een geel/oranje versie voor 12,95 euro (de prijs van 60 echte eieren). Nouveaux-riches prefereren wellicht het ‘Gouden PiepEi’ dat een tientje meer kost. Beide versies gaan twee jaar mee, daarna is de batterij leeg. Uitgekookt om zo te zeggen.

Meer informatie opwww.brainstream.nl