Diego Maradona ten dode opgeschreven

diegoarmando.jpgDe kans dat voetbalkoning Diego Maradona opnieuw herstelt van de laatste geestelijke en lichamelijke ineenstorting moet niet al te hoog worden ingeschat. Die conclusie dringt zich onvermijdelijk op na lezing van alle gesprekken met familieleden, vrienden, bekenden en doktoren die de Argentijnse weekbladen de afgelopen dagen hebben gepubliceerd. De last om een Grote Ster te zijn, viel hem al niet mee maar het leven van een voormalige Grote Ster is voor de voetbalspits van weleer helemaal niet te harden. De 46-jarige Diego Armando Maradona is zo depressief dat hij vastbesloten lijkt zich zo snel mogelijk dood te leven. Daar is geen houden meer aan.

De Nummer 10 is niet alleen verslaafd aan drugs, alcohol, sigaren en pizza maar hij heeft ook een feilloos talent om de verkeerde vrienden te kiezen. Volgens zijn lijfarts Alfredo Cahe vormt  ,,de omgeving´´ van Maradona het grootste gevaar voor zijn gezondheid. Zijn naaste vrienden zien Diego als een groot fuifnummer en trekken met hem van disco naar disco. Vooral in de danstent Sunset in de wijk Olivos van Buenos Aires wil Maradona zich nogal eens laten vollopen. Diego leeft volgens Cahe in ,,een gouden kooi´´ en daarin dreigt hij te stikken omdat de polonaise veel te lang wordt.

Met Maradona ging het volgens de dokter in 2006 weer bergafwaarts toen hij zich liet strikken voor indoor voetbalwedstrijden in Latijns Amerika. Showbol, heet dat. Het is voetbal verzonnen voor sporters in hun nadagen. Klein veldje: 22 bij 42 meter en twee helften van 25 minuten. Tijdens die reizen voor voetbaltoernooien is Maradona volgens zijn arts weer gaan drinken. Champagne, heel veel champagne, met kersenlikeur en soms in combinatie met energiedrankjes. En minimaal vijf viesdikke sigaren per dag. Door de overvloedige alcohol heeft Maradona nu acute hepatitis, een gevaarlijke leveraandoening.

Omdat Maradona geen ziekenhuisopname accepteerde, heeft Cahe het slapende Pluisje  woensdagnamiddag 28 maart een spuitje gegeven. Toen kon de verdoofde spits naar het ziekenhuis worden gebracht waar met slaapmiddelen wordt voorkomen dat hij naar buiten vlucht. Cahe schijnt door Maradona regelmatig voor hoerenzoon te worden uitgescholden en dan geven ze hem snel weer een spuitje.

De depressiviteit van Maradona wordt mede veroorzaakt door justitiële problemen. In Italië en in Argentinië lopen strafrechtelijke onderzoeken wegens grootschalige belastingontduiking. De neerslachtigheid wordt verder nog gevoed door een steeds grotere verwijdering met zijn ex-vrouw Claudia Villafañe. Zij behartigt de zakelijke belangen van de voetballer. Maradona heeft een nieuwe vriendin, Verónica Ojeda.

Argentijnse medici zeggen inmiddels in koor dat voor een echt herstel van Maradona meer nodig is dan alleen een behandeling van de symptonen van de persoonlijke crisis. ,,Men heeft Maradona opgesloten om te voorkomen dat hij drugs gebruikt, zijn maag verkleind om te vermijden dat hij te dik wordt en morgen binden we zijn handen op zijn rug zodat hij niet meer kan roken´´, zegt psychoanalist Pablo Abadi in de Argentijnse krant La Nación.

Maar Maradona zal pas echt beter worden als hij bereid is in therapie te gaan. Hij moet werken aan het oplossen van zijn persoonlijke problemen. Maar de kans dat hij dat zal doen wordt nul geacht. En hij mag geen druppel alcohol meer drinken. Champagne kan nu bruisend dodelijk zijn.