Cruijff heeft geen zin

Johan Cruijff heeft geen zin om in zijn geautoriseerde biografie 1947 keer zijn eigen naam te schrijven, een getal dat overeenkomt met zijn geboortejaar. Zoveel keer een handtekening gaat de bijna 60-jarige Johan Cruijff (25 april) te ver. Door het ontbreken van de handtekening is de boekpresentatie, die voor donderdag op het programma stond, voorlopig uitgesteld.

„We hebben maandenlang keihard aan het boek gewerkt’’', zegt journalist en uitgever Matty Verkamman. ,,Het is een monumentaal werk geworden. Ik noem het een Cruijff-bijbel. We hopen het later deze maand alsnog op een waardige manier te kunnen presenteren.”

Uitgeverij De Buitenspelers en VI hebben van het boek Johan Cruijff twee versies gemaakt. Een luxe uitgave voor 99 euro (oplage: 1947) en een normale uitgave voor 59 euro. De gezamenlijke oplage bedraagt 10.000 exemplaren en de opbrengst komt ten goede aan de Johan Cruijff Foundation. „In die wetenschap lijkt het me niet te veel gevraagd om 1947 keer je handtekening te zetten. Maar Johan heeft er nog geen zin in”, aldus Verkamman. „Hij denkt dat hij daarmee tenminste anderhalve dag zoet is.’’ (ANP)