Cadensen namens Bach

cd klassiek

Mozart: Viool concerten 1,2,5

PentaTone Classics

****-

Na de cd met Mozarts vioolconcerten nrs 3 en 4 komt Julia Fischer nu met opnamen van de overige vioolconcerten: nrs 1, 2 en 5, begeleid door het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Yakov Kreizberg. Fischer en Kreizberg schreven opnieuw zelf nieuwe cadensen – de virtuoze solo-passages – en versieringen. En zó hoort het eigenlijk, want een cadens was oorspronkelijk dè kans voor de solist om naast virtuositeit ook de eigen muzikaliteit te etaleren.

De cadensen van Fischer lijken geschreven namens Bach en vooral Beethoven. Het is alsof zij zich ook nog even wilden laten horen in hun variaties op muziek Mozart, zoals Bach ook varieerde op Vivaldi.

En zo springen deze cd’s eruit in het enorme aanbod in het jaar dat Mozart 250 jaar geleden werd geboren. De uitvoeringen zijn hoogst plezierig en liefdevol. Hoe kan het anders met zulke gemotiveerde musici, met Pieter-Jan Belder op klavecimbel en met concertmeester Gordan Nikolic, een violist die hier óók wel had kunnen soleren.