Braziliaanse mobieltjes

America Movil en Telefónica gaan op de vuist aan de oevers van de Tiber. De Mexicaanse telefonieaanbieder van miljardair Carlos Slim, heeft een bondgenootschap gesloten met AT&T en onderhandelt over de aankoop van tweederde van Olimpia, het moederbedrijf van Telecom Italia. Nu staat ook het Spaanse telecomconcern op het punt zich in de strijd te mengen. Maar de echte beloning ligt niet in Italië maar in Brazilië.

Er is niets mis met de Italiaanse markt, maar er zijn al zo’n 140 mobiele telefoons op iedere 100 Italianen. Het is lastig in te zien hoe die markt nog verder zou moeten groeien. Vaste telefonie is zelfs nog minder aantrekkelijk. De markt voor mobiele telefonie in Brazilië is daarentegen net zo ongerept als de Amazone. Slechts één op de twee Brazilianen heeft een mobieltje.

Telecom Italia bezit het meerderheidsbelang in de op één na grootste aanbieder van mobiele telefonie in Brazilië, TIM. Telefónica bezit een deel van de grootste aanbieder, terwijl America Movil de op twee na grootste aanbieder in handen heeft. Deze drie bedrijven zijn ongeveer even groot. Wie het belang van Telecom Italia weet te veroveren, zou dus de markt domineren, ervan uitgaande dat de toezichthouder werkelijk zo open staat voor dat idee als de betrokken bedrijven lijken te geloven.

America Movil en Telefónica hebben allebei tevergeefs geprobeerd de Braziliaanse activiteiten van Telecom Italia rechtstreeks over te nemen. America Movil zou vorig jaar naar verluidt 10 miljard dollar hebben geboden. Door op heel Telecom Italia te bieden, kan dat probleem uit de weg worden gegaan, zij het dat er dan een ander voor in de plaats komt. Italiaanse politici en financiers staan immers vijandig tegenover het idee dat buitenlanders een nationale kampioen overnemen, en zullen waarschijnlijk op een Italiaanse oplossing aansturen.

Maar paradoxaal genoeg zou dat wel eens in het voordeel kunnen zijn van America Movil of Telefónica. Rome kan druk uitoefenen op de Italiaanse banken om Telecom Italia in Italiaanse handen te houden. De minst kostbare en daardoor meest aanvaardbare manier om dat te doen, zou het afstoten van de Braziliaanse belangen van Telecom Italia zijn. En door van hun belangstelling voor Olimpia te getuigen, hebben America Movil en Telefonica zich opgeworpen als bereidwillige kopers.

Robert Cyran

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld

    • Robert Cyran