boekberichten

Geen Nederlanders op shortlist prestigieuze internationale prijs

De jury van de International IMPAC Literary Award, die met zijn 100.000 euro bekend staat als de best gehonoreerde literaire prijs ter wereld, heeft gisteren zijn shortlist bekend gemaakt. Margriet De Moor, Arthur Japin en P.F. Thomése, de drie Nederlandse auteurs die op de 138 titels tellende longlist figureerden, haalden de shortlist niet. Acht auteurs en hun boeken komen nu nog in aanmerking.

Het gaat om Arthur and George van Julian Barnes, Slow Man van J.M. Coetzee, Out Stealing Horses van Per Petterson, Shalimar the Clown van Salman Rushdie, A Long Long Way van Sebastian Barry, Extremely Loud & Incredibly Close van Jonathan Safran Foer, The Short Day Dying van Peter Hobbs en No Country for Old Men van Cormac McCarthy.

Vlamingen kiezen mooiste openingszin

‘Vele jaren later, staande voor het vuurpeloton, moest kolonel Aureliano Buendia denken aan die lang vervlogen middag, toen zijn vader hem meenam om kennis te maken met het ijs.’ Deze zin is verkozen tot de mooiste openingszin aller tijden door luisteraars van het Vlaamse radio 1. Hij komt uit de pen van Gabriel Garcia Marquéz die hiermee zijn onvolprezen Honderd jaar eenzaamheid liet beginnen. Orhan Pamuk eindigde tweede met ‘Op een dag las ik een boek en heel mijn leven veranderde’ uit Het nieuwe leven. De derde plaats was weggelegd voor Annick Segal Penelope. De mythe van de vrouw van Odysseus: 'Nu ik dood ben weet ik alles.’

McCarthy kruipt voor Oprah uit zijn schulp

Oprah Winfrey’s laatste keuze voor haar Bookclub – The Road van Cormac McCarthy - bezorgde haar het eerste televisie-interview ooit met de notoir teruggetrokken auteur uit Texas.McCarthy (73), die in veertig jaar welgeteld twee interviews heeft gegeven, 'respecteert haar werk, bewondert wat ze heeft bereikt, is bekend met haar boekenclub en leek het interessant om in gesprek te gaan met Oprah,’ zo vertelde zijn uitgever het persbureau AP. De keuze voor het postapocalyptische The Road, waarin een vader en zoon proberen te overleven in een barre, door een atoomoorlog geteisterde omgeving, is ongebruikelijk voor Oprah, die meestal opbeurende romans uitkiest. In haar show noemde ze het boek 'fascinerend.’ Met de uitgave van de pocketeditie maakt de uitgever nu haast, om aan de gigantische vraag van Oprah’s trouwe schare boekenlezers te kunnen voldoen. Oplage: 950.000 exemplaren.

Elsschot krijgt verjaardagsweekend

Op 7 mei 2007 is het 125 jaar geleden dat de Antwerpse schrijver Willem Elsschot (1882-1960) werd geboren. Oorspronkelijk zou de stad Antwerpen in 2007 een volwaardig Elsschot-jaar in de steigers zetten. Maar dat bleek een tikje té ambitieus. De herdenking is intussen gespreid over de komende vier jaar om tot een culminatiepunt te komen in 2010, wanneer Elsschot vijftig jaar overleden is. De aftrap voor het vierjarig programma De stad van Elsschot wordt nu op 19 en 20 mei gegeven met het verjaardagsweekend Op stap met Elsschot. Tijdens dat Hemelvaartsweekend ligt de klemtoon op de Antwerpse locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in leven en werk van de zakenman-schrijver. Literaire wandelingen, interviews, lezingen, de opening van het Elsschotplein en zowaar zelfs stand-up comedy moeten Elsschot tot leven wekken.

Bijdragen van: Dirk Leyman, Reinier Kist