Blanke Britse branieschopster

Lady Sovereign parodieert de testosteronraps van mannelijke collega’s uit de VS.

Ze werd al vergeleken met Eminem, maar naast blank is ze ook Brits, en een vrouw.

Lady Sovereign is in alles een sympathieke straatrat. Foto Derek Santini Santini, Derek

De blanke Britse rapster Lady Sovereign blaast een frisse wind door de wereld van de hiphop. Vier redenen waarom dat opmerkelijk is.

1 Lady Sovereign is blank

Met haar grote mond en bleke huid werd Lady Sovereign al met Eminem vergeleken. In de bakermat van de oorspronkelijk Afro-Amerikaanse hiphopcultuur, de Verenigde Staten, zijn relevante blanke rappers ruim twintig jaar na het debuutalbum van de Beastie Boys nog steeds een unicum. Toch werd het bleke punkmeisje Lady Sovereign de eerste rapper buiten de VS die een contract kreeg aangeboden op het roemruchte hiphoplabel Def Jam, waarop ook ooit de Beastie Boys debuteerden, nota bene door iconen uit de zwarte muziekindustrie als rapper Jay-Z en platenbons L.A. Reid.

Dat de muziek van een 21-jarige blanke vrouw uit Londen verschilt van dat van een gemiddelde Amerikaanse hiphopman ligt voor de hand en het is terecht dat Lady Sovereign in haar raps de makkelijke vergelijking met Eminem terzijde schuift door juist de verschillen met hem te benadrukken. Hij is ook blank en rapt ook maar als Amerikaanse man staat hij mijlenver van haar belevingswereld.

2 Lady Sovereign is Brits

De muziek van Lady Sovereign is bij uitstek Brits en daarom onvergelijkbaar met andere hiphopmuziek die in Amerika wordt uitgebracht. De als Louise Harman geboren rapster groeide op in de straten van de Londense volksbuurt Chalkhill Estate waar ze behalve door hiphop ook beïnvloed werd door typisch Britse muziekstromingen als garage en de rauwe lokale hiphopvariant grime. Waar de Amerikaanse rapper opgroeit te midden van door funk en soul gedomineerde platencollecties, luisterden de ouders van Lady Sovereign naar pittige punkrock.

Op haar debuut Public Warning zijn al deze invloeden even nadrukkelijk aanwezig. Lady Sovereign schakelt van dub en dancehall naar kale dancebeats en stevig rockende riffs. Daar overheen rapt ze in het platte Engels van de straat losbandige, prettig ontregelende teksten waar de ironie soms in dikke druppels van afdruipt. Net als in Nederland zijn er ook in Groot-Brittannië veel rappers die hun uiterste best doen te klinken als hun Amerikaanse voorbeelden. De kleine rapster met de grote mond vindt dat belachelijk en steekt de draak met ze: „Some English MC’s get it twisted…start sayin’ cookies instead of biscuits.”

3 Lady Sovereign is een vrouw

Toon ons één zowel artistiek als commercieel geslaagde rapster en wij tonen u vijftig mislukkingen die met net zoveel geld als marketinggeweld in de markt zijn gezet. Waar haar huidskleur en afkomst in de Amerikaanse hiphopwereld een unicum zijn, is de sekse van Lady Sovereign dat zeker niet. Vrijwel elke bekende Amerikaanse rapper heeft op een punt in zijn carrière een vrouwelijke protegee gehad en vrouwelijke artiesten hebben altijd een rol gespeeld in de hiphopcultuur. Veel vrouwelijke hiphopacts kenmerkten zich door een gimmick. Zo richtte het raplabel Ruthless Records na het succes van de pioniers van de gangsta rap NWA (Niggaz With Attitude) met HWO (Hoes With Attitude) een damesvariant op, was rapster Da Brat in het begin van haar carrière een rechtstreekse kopie van de jonge Snoop Dogg en zijn er talloze rapsters geweest die vaak kort succesvol waren met erotisch getinte rapteksten en weinig verhullende kleding.

Als blanke Britse branieschopper die uitvoerend producent is van haar eigen debuutalbum, opschept dat ze geen thee drinkt maar sterke drank en in haar teksten de testosteronraps van haar mannelijke collega’s uit Amerika parodieert, is Sovereign een verfrissend en zelfverzekerd talent dat een groot deel van de Amerikaanse rapsters degradeert tot decorstukken. Ze doet af en toe zelfs denken aan Missy Elliott die dan ook als enige Amerikaanse gast op haar album te horen is.

4 Lady Sovereign is baggy

Op haar album rapt Lady Sovereign dat haar achterste nauwelijks zichtbaar is omdat ze altijd baggy jeans draagt, de wijd hangende spijkerbroeken die hiphop en skatecultuur domineren. Op het hoesje van haar album staat ze op grote fluorescerende gympen de tekst van haar album in graffiti op de muur te spuiten naast een afbeelding van haar met de begeleidende tekst ‘big midget’ (grote dwerg). En ze rapt op een nostalgische funkbeat dat ze vroeger niet met barbies speelde maar voetbalde en achtervolgd werd door de lokale pitbull. Ze snurkt, boert, toast, mompelt en is in alles een sympathieke straatrat.

Haar straatleven raakt geen moment aan de steeds grotesker en absurder wordende barokke fantasiewereld van de intimiderende drugdealer/rapper die op één album meer mensen doodschiet dan er jaarlijks op het hele Amerikaanse continent vermoord worden. Ze heeft geen enkele binding met voluptueuze naakte vrouwen die zich gewillig laten besprenkelen met champagne en dollarbiljetten. En ze draagt liever een gettoblaster dan een bontjas en een rugtas van Louis Vuitton. Het straatleven van Lady Sovereign is volop herkenbaar voor vrijwel iedereen die een paar meter de deur uitloopt. En dat is ook wel eens prettig.

Het debuutalbum Public Warning van Lady Sovereign is in Nederland verschenen bij Universal. www.ladysovereign.com