Blair: geen deal gesloten over vrijlating Britten

Groot-Brittannië heeft geen deal gesloten met Iran over de vrijlating van de vijftien Britse marinemensen. Dat heeft de Britse premier Tony Blair gisteren gezegd nadat de marinemensen na dertien dagen gevangenschap op het Britse vliegveld Heathrow aankwamen.

De Britse pers heeft gisteren het Iraanse besluit om de vijftien Britse zeelieden vrij te laten, toegejuicht als een overwinning van de traditionele diplomatie. Maar de Britse pers stelde bijna unaniem de vraag of de Britse regering geen tegenprestatie heeft moeten leveren. Ze zijn vrijgelaten „zonder enige deal, zonder enige onderhandeling en zonder enige overeenkomst op welk gebied dan ook”, zei Blair in een reactie.

Volgens de Britse premier zijn er wel nieuwe communicatielijnen met Iran geopend, maar dat wil niet zeggen dat Groot-Brittannië zal toestaan dat Iran kernwapens vervaardigt of terrorisme ondersteunt. „Op hetzelfde moment dat we openstaan voor bilateraal overleg en verder gaan met de communicatielijnen die de afgelopen twee weken zijn geopend, moeten we absoluut onwrikbaar zijn als het gaat om de steun van het Iraanse regime voor terrorisme”, aldus Blair.

De Britse media schreven de doorbraak toe aan Irans belangrijkste internationale onderhandelaar Ali Larijani. Hij wordt gezien als een pragmatische man die een goede band heeft met de Opperste Leider ayatollah Khamenei.

Sommige analisten zien in de manier waarop de crisis beëindigd is, het signaal dat onderhandelingen mogelijk zijn: westerse redelijkheid zal worden beloond. Dat leek de Iraanse president Ahmadinejad ook te zeggen toen hij woensdag uitlegde waarom de marinemensen werden vrijgelaten. „Helaas koos de regering van premier Blair het pad van de sensatie in het oplossen van deze crisis. Dat veranderde de laatste dagen. Ze schreven een brief met de belofte dat dit nooit meer zal gebeuren.”

Ook zei Ahmadinejad dat hij bereid was te overwegen de banden met de Verenigde Staten aan te halen als dat land „zijn gedrag verandert”. De VS reageerden hierop afwijzend. Als Iran zijn relatie met Washington wil veranderen, moet het eerst de verrijking van uranium opschorten, aldus president Bush. „Het zijn de Iraniërs die hun gedrag moeten veranderen en niet de Verenigde Staten”, aldus Tom Casey, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. (AP, Reuters)