Bewoners villapark moeten ‘Aadsje’ niet

Waar winden stedelingen zich over op? In Den Haag willen villabewoners niet wonen in een straat die naar een voetballer is vernoemd.

Toen deze villa’s in de Haagse wijk Blommendael nog gebouwd moesten worden, wisten de kopers niet dat de straat Aad Mansveldstraat zou gaan heten. Foto Roel Rozenburg Den Haag:6.4.7 Aad Mansveldstraat, steeg, laan, pleintje, weg, kortom een plek waar een mens niet wil wonen! © foto Roel Rozenburg
Toen deze villa’s in de Haagse wijk Blommendael nog gebouwd moesten worden, wisten de kopers niet dat de straat Aad Mansveldstraat zou gaan heten. Foto Roel Rozenburg Den Haag:6.4.7 Aad Mansveldstraat, steeg, laan, pleintje, weg, kortom een plek waar een mens niet wil wonen! © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

De villa’s zijn bijna klaar. Ze zijn gebouwd op de voormalige buitenplaats Blommendael aan de rand van de Haagse duinen, verkocht met de slogan De som van smaakvol wonen. Bouwvakkers leggen de laatste hand aan de prijzige huizen in jarendertigstijl. Het villapark is van de omgeving in Loosduinen gescheiden door een hek. Achter het hek liggen eenvoudiger straten die zijn genoemd naar sporthelden, zoals de wielrenner Piet Moeskops, de schaatser Coen de Koning en de voetballers Bep Bakhuijs en Abe Lenstra.

De toekomstige bewoners van Blommendael hadden gehoopt dat hun rustige straat een naam zou krijgen die verwijst naar de historie van het gebied. Iets met Blommendael bijvoorbeeld. „Juist het geven van straatnamen die historisch gebaseerd zijn op de omgeving schept een verbinding tussen verleden, heden en toekomst”, zo schreven de bewoners onlangs in een brief aan de gemeente.

Hun straat is echter vernoemd naar een voetballer. Naar Aad Mansveld, oud-speler van ADO Den Haag en in 1991 op 47-jarige leeftijd overleden. „Het leek ons een goed idee om een straat te vernoemde naar deze internationaal bekende voetballer die ook in het Nederlands Elftal heeft gespeeld”, zegt de woordvoerder van de gemeente Den Haag.

Aadsje, zoals hij door liefhebbers wordt aangeduid, was een sterspeler van de club. Als buitengewone prestatie geldt onder meer dat hij als verdedigende Ausputzer tijdens een Europese wedstrijd tegen het Engelse West Ham United drie maal heeft gescoord in één helft. De aanhangers van ADO hebben Aad Mansveld hoog zitten. „Hij is onze clubicoon”, zegt de woordvoerder van de voetbalclub. De vereniging verhuist binnenkort naar een nieuw stadion en daar zal opnieuw een tribune naar Mansveld worden vernoemd. Op het plein voor het stadion zal zijn standbeeld worden geplaatst. In een winkelcentrum, Haagse Bluf, werd eerder officieus een Aad Mansveldstraat geopend.

De villabewoners zijn er niet blij mee. „Ik weet helemaal niets van voetbal”, zegt een vrouw die volstrekt niet met haar naam in de krant wil. „Anders krijg ik straks een steen door mijn ruit.” We lopen over de toekomstige Aad Mansveldstraat, een lommerrijk laantje waar de vogels lustig fluiten. „Wat heeft het voor zin om hier, zo ver weg van het stadion, een straat naar een voetballer te vernoemen”, vraagt ze zich af. Voor niemand is deze straatnaam prettig. Voor de supporters niet. „Want die komen hier nooit.” En voor de bewoners ook niet. Zij hebben bezwaar aangetekend bij de gemeente Den Haag en hebben deze toegelicht tijdens een hoorzitting.

De bewoners zijn niet of althans veel te laat ingelicht over de plannen. „Zorgvuldig handelen is een bestuursrechtelijke norm waaraan de gemeente zich moet houden. In dit geval zijn de belanghebbenden niet gekend.” En waarom moet dit rustieke weggetje een straat worden genoemd? „Er wordt volkomen voorbij gegaan aan de statuur van de wijk”, aldus de bewoners. Zij wijzen op alternatieve achtervoegsels zoals tuin, hof, horst, gaarde, veen, rand, land enzovoorts.

De bewoners hebben zich met hun bezwaar het onbegrip van anderen op de hals gehaald. „Wat een vreemd geluid”, schrijft het Haagse Tweede Kamerlid Pierre Heijnen (PvdA) in zijn weblog. „Je zou trots moeten zijn als jouw straat wordt uitverkoren om Aad Mansveldstraat te mogen heten. Wat nu te doen door het gemeentebestuur? Als je de bezwaarden hun zin geeft, honoreer je naar mijn smaak ongepaste elitaire opvattingen. Aan de andere kant, deze bewoners verdienen het niet eens om aan de Aad Mansveldstraat te mogen wonen.”

Geschrokken zijn de bewoners vooral van de reacties op websites, meestal afkomstig van voetbalsupporters. „Gelijk de stad uit deporteren die boeren”, zegt de een. Een ander bedient zich van Haagse straattaal. „’t is tog fein zaun adsie mansveld straat, ben er trotz op, ’t zal alleen wel een dooie boel worde in die kakbuuht, een beetsje vegeleikbàh met ut spel van ut huidige ADO.”

De voetbalclub ADO Den Haag wil liever geen commentaar geven. „Dit is een zaak tussen gemeente en bewoners.”