AZ voelt zich belemmerd door arbiter en de bal

Aanvaller Miroslav Klose (midden) van Werder Bremen wordt op de huid gezeten door Maarten Martens (links) en Tim de Cler. Foto Reuters AZ Alkmaar's Maarten Martens (L) and Tim de Cler (R) challenge Werder Bremen's Miroslav Klose (C) during their UEFA Cup quarter-final, first leg soccer match in Alkmaar April 5, 2007. REUTERS/Paul Vreeker (NETHERLANDS) REUTERS

AZ 0 Werder Bremen 0

Scheidsrechter: Benquerença (Por). Toeschouwers: 16.401.

De scheidsrechter en de bal waren AZ gisteravond niet gunstig gezind. Ze waren volgens de ploeg uit Alkmaar medeverantwoordelijk voor het gelijkspel tegen Werder Bremen. Hoewel het Duitse team tot de Europese top gerekend mag worden, heerste er onvrede bij de spelers van het team van trainer Louis van Gaal over het resultaat. AZ had enkele kansen op een doelpunt gehad en de cijfers van balbezit (65 procent voor de thuisploeg, 35 procent voor Bremen) gaven de verhoudingen aardig weer.

Maar arbiter Olegario Benquerença stond volgens AZ een overwinning in de weg. „Als Diego maar een zuchtje wind voelde viel hij om en kreeg hij een vrije trap mee”, klaagde Julian Jenner. „Dat soort zaken zorgde bij ons voor een hoop frustraties.”

En Van Gaal haalde zeven minuten voor tijd uit wanhoop spits Danny Koevermans van het veld „omdat hij bij deze scheidsrechter toch niets goeds kon doen”.

Kolderiek was de rode kaart die Benquerença in de tweede helft uitdeelde aan rechtsback Grétar Steinsson, in de onjuiste veronderstelling dat hij hem al een gele kaart had gegeven. Die gele kaart had hij in de eerste helft getrokken voor rechtshalf Jenner, die uit ergernis de bal hard op de grond had gegooid.

Arveladze en Koevermans moesten al hun overredingskracht aanspreken om de arbiter duidelijk te maken dat Steinsson (kaal, robuust) en niet Jenner (tenger, donkerblonde haardos) had geduelleerd met Torsten Frings. Toen de Portugees al zwaaiende met zijn vinger de fout herstelde, gaf Ryan Donk de rechtervleugelverdediger van AZ als troost een kus op zijn voorhoofd. Want door deze gele kaart na een relatief onschuldige overtreding is Steinsson geschorst voor de return, volgende week donderdag in Duitsland. Mogelijk dacht Benquerença dat de IJslander de bal met zijn hand beroerde. Maar liggend op de grasmat kwam de bal tegen zijn hoofd. Van Gaal wil de gele kaart aanvechten bij de UEFA.

En dan was er nog die zwabberbal. Vanaf de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi is de Europese voetbalunie conform de opzet van de Champions League de baas over stadions, persconferenties en commercie bij de wedstrijden. Een centrale marketingaanpak moet voor meer inkomsten zorgen voor de deelnemers. Daarom wordt met een bal van sponsor Nike gespeeld. Die opzet is tegen het zere been van Van Gaal, die de Champions League als een commercieel gedrocht beschouwt en nu moet constateren dat het met de UEFA Cup dezelfde kant op gaat. Van Gaal: „Het is schandalig dat de UEFA zelfs al bepaalt met welke bal er wordt gespeeld. Het is een bal van zeer slechte kwaliteit. Als je zag hoe Naldo [van Werder] een keer volledig mis trapte. Maar het werkte vooral in het nadeel van de aanvallende ploeg.”

Het leed geen twijfel dat de meest dominante ploeg gisteravond AZ was. Na een sterk begin, waarin de gevaarlijke Clemens Fritz een enorme kans miste, trok Werder Bremen zich terug op eigen helft. In de kleine ruimtes was het moeilijk combineren voor AZ. Bovendien bleek een aantal AZ-spelers niet over de noodzakelijke topvorm te beschikken. De spitsen Arveladze en Koevermans hadden het moeilijk tegen de reuzen Naldo en international Per Mertesacker in de defensie van Bremen. Schaduwspits Moussa Dembélé was bijna niet van de bal te krijgen, maar kon toch weinig afdwingen. Acht minuten voor rust had hij moeten scoren, toen Naldo de bal verkeerd wegwerkte. Een paar meter voor het doel schoot de Belg op keeper Tim Wiese. De doelman van Werder moest ook met een uiterste krachtsinspanning redding brengen bij een kopbal van Maarten Martens. „Je weet op dit niveau dat je die kansen moet benutten”, zei Van Gaal. In tegenstelling tot de spelers was de AZ-trainer niet teleurgesteld en hoopvol gestemd voor de return. „In Bremen krijgen we meer ruimte om te scoren. Ik ben niet pessimistisch, vijftig procent kans dat we het redden.” En Jenner vulde aan: „Als wij daar een doelpunt maken, moeten zij er twee scoren. Dat zie ik ze niet doen.”

AZ was gisteravond de morele winnaar, maar dat telt volgende week niet meer in Bremen. De meeste spelers van AZ lopen momenteel op hun tenen. Ze strijden nog op drie fronten: competitie, nationale beker en UEFA Cup. Van Gaal somde de voorgeschiedenis van enkele spelers op: doelman Waterman was reserve en een half jaar geblesseerd bij Heerenveen, Martens stond bij RKC eveneens zes maanden buitenspel wegens een kwetsuur, Jenner had geen basisplek bij NAC, Dembélé evenmin bij Willem II. Koevermans en De Zeeuw kwamen uit de eerste divisie. „En nu moeten die jongens veertig wedstrijden spelen waarvan vele op een hoog niveau”, zei Van Gaal, niet gerust over de goede afloop van dit seizoen.