AZ in tactisch steekspel gelijk tegen Bremen

AZ heeft in de eerste kwartfinalewedstrijd van het UEFA-Cuptoernooi gelijkgespeeld tegen Werder Bremen. Het werd in Alkmaar 0-0 na een tactisch steekspel, waarbij AZ de betere partij was, maar Werder geen krimp gaf.

Door de defensieve opstelling van Werder Bremen was AZ gedwongen de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Trainer Louis van Gaal toonde zich in zijn tactisch concept een pragmaticus, die per se een tegendoelpunt wilde voorkomen. Hij speculeerde op een uitslag die Werder Bremen in zijn thuiswedstrijd tot aanvallen dwingt, waarmee AZ meer ruimte krijgt voor zijn geliefde combinatiespel.

Vooral de eerste helft werd gekenmerkt door een aftastende spelopvatting van beide ploegen. Het leverde een saai spelbeeld op, waarbij AZ veel in balbezit was, maar niet in staat was een opening te vinden in de defensie van Werder Bremen. Dé kans was voor Clemens Fritz, normaal de rechtsback, maar gisteravond een middenvelder. Hij kon na een combinatie met de Braziliaan Diego vrij oprukken naar doelman Boy Waterman, die met een reflex de bal naast het doel wist te tikken.

AZ stelde daar weinig tegenover; de spitsen vielen vooral op door veelvuldig buitenspel te lopen. De meeste dreiging kwam van rechterspits Julian Jenner, die met één van zijn voorzetten Maarten Martens bereikte, maar de kopbal van de Belg werd door doelman Tim Wiese over de lat getikt.

AZ nam na rust meer risico’s en dat leidde ook tot meer kansen. Vooral Martens werd steeds dreigender, maar zonder resultaat. De enige droomkans was voor Moussa Dembélé, die in de 52ste minuut de hoek voor het uitzoeken had, maar precies op doelman Wiese mikte. Overigens liet Werder Bremen zich niet onbetuigd, het was bij de spaarzame tegenaanvallen gevaarlijk met schoten van Diego en Pierre Womé, die uit een harde vrije trap doelman Waterman bijna knock-out schoot.

De toenemende druk van AZ leidde weliswaar tot haarscheurtjes in de verdediging van Werder Bremen, maar niet tot een capitulatie. Totdat Womé in de 68ste minuut de helpende hand leek te bieden. Na een misverstand met doelman Wiese kopte de Kameroener de bal bijna in eigen doel, maar hij wist met een uiterste krachtsinspanning de bal net voor de doellijn weg te trappen.