2 Milieubewust

Produceert per jaar 32 ton CO2

Groene website

www.cleanbits.nl, v.a. 9,95 per jaar

Niets zo virtueel als een website, niets zo milieuvriendelijk? Dat zou je denken. Maar de ronkende servers kosten een hoop stroom. Wie ooit in een hete computerkamer heeft gestaan, herinnert zich vast nog dat de ventilatoren daar overuren draaiden. Tijd voor een groen keurmerk voor milieuvriendelijke websites. Cleanbits.nl doet een eerste poging. Het (gemiddelde) energieverbruik van je website wordt gecompenseerd door het aanplanten van bomen. Als je je aanmeldt krijg je een cleanbits-logo op je website en een tellertje dat aangeeft hoeveel CO2 je hebt gecompenseerd. Cleanbits beheert geen sites, licht bedenker René Post desgevraagd toe, maar wil juist het snelgroeiende stroomverbruik van internet zichtbaar maken. Bijvoorbeeld: een gemiddelde serverunit ‘produceert’ jaarlijks 32 ton CO2, vergelijkbaar met de uitstoot van een flinke autorit van 175.000 kilometer. (JvG)