1 Uitvindingen

Een suikermeter, een raam inclusief wisser... hypermodern in 1932

Toekomst van vroeger

http://blog.modernmechanix.com

Vreemd dat we nooit iets hebben vernomen van de prachtige uitvindingen die ook nu ons leven zoveel makkelijker hadden kunnen maken: de sigarettenhouder voor nudisten, de tandpastatube met integrale sluitdop, de zonnebril met neuskap, de ovale wortelschraper. De toen nog hypermoderne snufjes uit de jaren twintig tot vijftig werden opgetekend in Amerikaanse bladen als Popular Science en zijn nu bijeengebracht op blog.modernmechanix.com. De gescande zwart-witpagina’s zijn gerangschikt in een tiental categorieën. Fascinerend is de ‘ahead of its time’-serie, waaruit blijkt dat het mini-gehoorapparaat al in 1947 verzonnen is en een wandelaar in 1933 via zijn wandelstok naar de radio kon luisteren – een toepassing die zelfs voor de iPod niet gesignaleerd is. Stok in de grond prikken en luisteren maar! Ander nieuws is de ‘vakantieset’ die het blad Popular Mechanics besprak in 1924: met een gewicht van nog geen 2,5 kilo en een kastje ter grootte van een camera wordt het ding als ‘neat’ beoordeeld – de swingende meisjes in badpak zijn daar bewijs van. Nu lachen we erom. Over vijftig jaar zullen onze kleinkinderen het op hun beurt net zo hard uitgieren: om de afbeeldingen van smerige ‘senseo’-koffie, darmfloratoetjes, Gordon & Joling, biostabil-hangers of botoxbehandelingen in de foeilelijke glanzende weekbladen die we nu nog stoer ‘glossy’s’ noemen. (OvD)