Wat doen de kinderen

Chocolade Paashaas

Het gouden ei zoeken

In de tuinen van Paleis Het Loo heeft de paashaas (gouden) eieren verstopt. Op eerste en tweede Paasdag ontvangt hij vanaf 11u bij de entree kinderen die daarna op zoek kunnen naar de verstopte eieren. In elk gevonden ei zit een kleine verrassing. Daarnaast is een aantal gouden eieren verstopt; de vinder van een gouden ei wint een kinderfeestje met vriendjes en vriendinnetjes op Paleis Het Loo. Op vertoon van hun entreekaartje kunnen kinderen meedoen met het eieren zoeken. Tijdens de Paasdagen is ook het dak van het paleis opengesteld voor publiek.

Paleis Het Loo Nationaal Museum, ingang via parkeerplaats Amersfoortseweg, Apeldoorn. Open di t/m zo & op feestdagen van 10-17u. Toegang 6 t/m 17 jaar € 3, vanaf 18 jaar €9,50. Inl 055-5772400 of www.paleishetloo.nl

De paashaas tegenkomen

In de geheimzinnige gangen van de Stratemakerstoren heeft de paashaas zijn eieren verstopt. Samen met ouders mogen kinderen tweede Paasdag proberen ze terug te vinden. Als er genoeg eieren zijn gevonden, mogen die geruild worden voor een chocolade-ei.

Eieren zoeken ma 9 april van 13-17u voor kinderen t/m 6 jaar in Museum De Stratemakerstoren, Waalkade 83- 84, Nijmegen. Inl 024-3238690 en www.stratemakerstoren.nl. Toegang volw €3,90 4 t/m 12 jaar €2,20. Paaseieren zoeken is 50 cent per kind extra.

Een Nijntje knutselen

Wie wil weten waarom Nijntje zo beroemd is kan met Pasen om 11u meedoen met een familierondleiding door het Dick Bruna huis. Daar is een overzicht te zien van Bruna’s werk, waaronder de Nijntjesboekjes, boekomslagen die Bruna ontwierp voor de Zwarte Beertjes en zijn kinderpostzegels. Ook kunnen kinderen met Pasen van 10-16u30 uur knutselen in het atelier en speciale kleurplaten van Nijntje kleuren.

Voor kinderen vanaf 3 jaar met hun (groot)ouders op 8 en 9 april om 11u in het Dick Brunahuis, Agnietenstraat 2, Utrecht. Res is verplicht: rondleidingen@centraalmuseum.nl of 030-2362393. Inl www.dickbrunahuis.com. Toegang & rondleiding kinderen t/m 12 jaar €2, mk gratis, vanaf 13 jaar €6.

Achter de wolken kijken

In Museumpark Orientalis kunnen kinderen dit paasweekend meedoen aan de paasspelen, er is een raadselachtige verhalenvertelster en theatervoorstelling en ook de paashaas loopt rond. Bij de paasspelen moet met een ei op een eierdop een parcours afgelegd worden en er zijn eieren verstopt in de woestijn van het Bedoeïenenkamp. Op eerste Paasdag zal Theater Madoc om 13u en 15u de voorstelling Het Vogelmeisje opvoeren, een sprookje over het verleggen van grenzen. Want wat is er nou mooier dan vliegen met de vogels, hoog in de lucht om zo achter de wolken te kunnen kijken! En tweede Paasdag neemt een geheimzinnige gast kinderen mee naar een familie die Pesach viert.

Paasactiviteiten op 8 en 9 april tussen 11-16u Museum Orientalis, Profetenlaan 2, Heilig Landstichting bij Nijmegen 024-3823122.

In het Groen Grazen

In de tuin van het Noordbrabants Museum kunnen de allerkleinsten ook paaseieren zoeken. Voor de iets oudere kinderen is er de speurtocht Grazen in het Groen en de kinderroute door de expositie Molens, met een grappig molenboekje. Voor volwassenen is er de tentoonstelling Meesters en Molens, van Rembrandt tot Mondriaan .

Paaseieren zoeken (4-12 jaar), Grazen in het Groen (6-12 jaar €1), vanaf 13u. Tussen 13u en 14u30 kunnen de jongste kinderen in de Museumtuin paaseieren zoeken. In de tuin huppelt een vrolijke paashaas rond, die de kinderen helpt met zoeken.

Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, 's-Hertogenbosch. op 8 en 9 april van 12-17u. Gratis entree tot 18 jaar. Inl www.noordbrabantsmuseum.nl

Schilderijen bekijken

Wat voor feest is Pasen nu eigenlijk en waar komt het vandaan? Aan de hand van een rondleiding Eerste Paasdag langs schilderijen in het Frans Halsmuseum waarop het paasverhaal te zien is, wordt dit aan de kinderen uitgelegd. Daarna gaan ze een leuke button maken. Tegelijkertijd is er voor de ouders, maar ook voor andere belangstellenden, een rondleiding bij de tentoonstelling over van Nicolaes Berchem. In het licht van Italië (over de 17de eeuwse Italianisant Berchem).

Rondleidingen in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem op zo 8 april 13-14u. Vanaf 4 jaar. Kosten: € 2,50 p.p. (excl entree voor volw). Res noodzakelijk: 023-5115783.

Kippen terugvinden

De kippen van vestingcommandant Van Oorschot zijn ontsnapt en die moeten teruggevonden worden in het Nederlands Vestingmuseum! Met Pasen is er een kanonnetjesspeurtocht, waarbij iets lekkers te verdienen valt. Op Tweede Paasdag komen de kanonniers van het tweede Regiment Vestingartillerie uit winterbivak en laten zij de kanonnen bulderen. Ridder Bart geven demonstraites met het zwaard.

En met de boot kan een tocht door de vestinggracht gemaakt worden.

Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat 6, Naarden. Inl 035-6945459 en www.vestingmuseum.nl Open met Pasen van 12-17u. Entree volwassenen: € 5,50 Kinderen: 5 t/m 12 jaar € 3.

Paasbrunchen

Kinderactiviteiten tijdens de Paasdagen met de (klein)kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar zijn ook te vinden op www.paaspretpagina.nl! Hier staan ruim 60 tips zoals het Snuffel Paasspel, Paaswandeling, Paasbrunchen (op het eiland Pampus www.pampus.nl) of een ritje met de historische Diergaarde tram (www.diergaardeblijdorp.nl).