Warme gevulde eieren

voor 3 personen als voorgerecht:100 gram bloemige aardappel, geschild3 hardgekookte eieren 2 eetlepels versgeraspte pecorino romano3 eetlepels fijngesneden gladde peterselie250 gram (zelfgemaakte) dikke tomatensauszout en versgemalen zwarte peper1 grote teen knoflook, overlangs gehalveerd150 gram verse shiitake3 eetlepels olijfolie extra vergine10 gram roomboter2-3 eetlepels melk (of slagroom)

Deze warme gevulde eieren in een tomatensaus met shiitake zijn een aardig voorgerecht (of lunchgerechtje) voor een van de paasdagen.

Bereiding: Snijd de aardappel(s) in dikke plakken en kook ze in 8 tot 10 minuten gaar in kokend en gezouten water. Giet ze af en pureer ze door de plakken door een pureepers te drukken boven een ruime kom; of gebruik een roerzeef (fijne schijf) of desnoods een pureestamper. Pel de eieren, halveer ze over de lengte en wip de dooiers eruit. Prak de dooiers fijn op een plat bord en voeg het kruim toe aan de gepureerde aardappels samen met de pecorino romano, anderhalve eetlepel van de peterselie en tweeënhalve eetlepel van de tomatensaus. Prak goed door elkaar tot een homogeen mengsel.

Breng op smaak met zout en peper. Vul hiermee de halve eieren hoog op zodat ze hun oorspronkelijke eiervorm herkrijgen. Houd ze tot gebruik, afgedekt met plastic folie bij de hand. Verwijder voor de eindbereiding de steeltjes van de shiitake en snijd de hoeden in plakjes; snijd grote plakjes eenmaal dwars doormidden. Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflook en snijd beide helften fijn. Verhit de olijfolie samen met de roomboter in een hapjespan en bak hierin de paddestoelen al omscheppend samen met knoflook en peterselie op een halfhoog vuur tot ze nét zacht beginnen te worden. Voeg de resterende tomatensaus toe samen met de melk, roer de saus goed door en leg de gevulde eieren (vulling boven) in de saus. Doe een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de eieren in circa 10 minuten door en door warm worden in de saus.

Breng de saus definitief op smaak met zout en peper. Serveer de eieren op kleine borden en lepel de saus er overheen. Geef er desgewenst warme toast bij.

Florine Boucher

Morgen: Bietensalade met gekookt ei