Verkrachtingen Bosnië: 15 jaar cel

De Bosnische Serviër Dragan Zelenovic (46) is gisteren door het Joegoslavië-tribunaal veroordeeld tot vijftien jaar cel. De voormalige elektricien en politieagent had eerder in ruil voor strafvermindering schuld bekend aan de verkrachting en marteling van moslimvrouwen in zijn geboortestad Foca, tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995).

De rechtszaak tegen Zelenovic en drie medeverdachten, die in 2001 begon, is door mensenrechtenactivisten bestempeld als historisch, omdat een internationaal tribunaal voor het eerst personen enkel wegens seksueel misbruik en geweld tegen vrouwen vervolgde.

De Nederlandse rechter Alphons Orie verklaarde Zelenovic gisteren persoonlijk schuldig aan negen verkrachtingen, waarvan er acht ook als marteling zijn aangemerkt. Zelenovic heeft daarnaast deelgenomen aan vier groepsverkrachtingen. Een daarvan, gepleegd door een groep van tien militairen, ging er zo gewelddadig aan toe dat het slachtoffer het bewustzijn verloor.

Toen de Serviërs in het voorjaar van 1992 het Oost-Bosnische stadje Foca innamen, was 52 procent van de bevolking moslim en 45 procent Servisch. De niet-Servische vrouwen werden gescheiden van de mannen. Velen van hen werden daarna ondervraagd en vernederd, geslagen en verkracht.

Tegen een van de verkrachte vrouwen zou Zelenovic hebben gezegd dat zij nu tenminste „goede Servische kinderen” zou baren. Een ander slachtoffer was 15 jaar.

De drie andere verdachten werden in 2001 al veroordeeld tot celstraffen van 12 tot 28 jaar. Zelenovic was toen nog voortvluchtig. In 2005 werd hij gearresteerd in West-Siberië, waar hij onder een valse naam in de bouw werkte. (Reuters, AP, BBC)