Ton aan de Stegge stapt op als topman van uitgeverij PCM

Bestuursvoorzitter Ton aan de Stegge van PCM stapt met onmiddellijke ingang op. Dat heeft hij vanochtend in een vergadering met de raad van commissarissen bekendgemaakt. Dit bevestigen bronnen bij het bedrijf, dat onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant uitgeeft.

Daarmee is de uitgeverij binnen twee weken twee van de drie bestuurders kwijtgeraakt. Na de uitkoop van de Britse grootaandeelhouder Apax, begin vorige week, trokken de twee Apax-commissarissen zich terug. Een paar dagen later werd bestuurslid Philip Alberdingk Thijm ontslag aangezegd. Hij was binnen de raad van bestuur verantwoordelijk voor het krantenbedrijf van PCM,

Dagblad Trouw berichtte vanochtend dat ook president-commissaris Erik van de Merwe en commissaris Annemieke Roobeek hun functie zouden neerleggen. Dat bericht kon aan het begin van de middag niet worden bevestigd.

Aan de Stegge zelf wilde vanochtend niet vooruitlopen op de vergadering, waarnaar hij op weg was. Het was volgens hem een „reguliere” commissarissenvergadering, waarbij hij na een half uur mocht aanschuiven. „We zien het wel”, zei hij. Hij benadrukte dat hij over zijn positie zelf de beslissing neemt.

De huidige aandeelhouders van PCM voeren op dit moment fusiegesprekken met de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC), uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden. Volgens PCM-commissaris Theo Strengers was het al niet de bedoeling dat Aan de Stegge bestuursvoorzitter van die nieuwe combinatie zou worden, maar NDC-topman Jan de Roos. „PCM moet weer een bestuursvoorzitter hebben die alles van het krantenbedrijf weet”, zei Strengers zaterdag in deze krant. Aan de Stegge is afkomstig van telecombedrijf Telfort. Een jaar geleden werd hij bij PCM aangetrokken door de toenmalige grootaandeelhouder Apax. Deze Britse investeringsmaatschappij dacht met Aan de Stegge iemand aan boord te halen die de waarde van PCM in korte tijd zou kunnen verhogen.

In het interview met deze krant zei Aan de Stegge over zijn positie: „Ik zit hier zolang mensen denken dat ik hier nuttige dingen kan doen. Als ze denken dat iemand anders het beter kan, prima. Dan ben ik weg.”

Een vraaggesprek met Ton aan de Stegge staat op www.nrc.nl/economie

    • Philip de Witt Wijnen