Televisie Voorkeur

De winnaar van vorige jaar, Tiger Woods, maakt ook deze keer weer een grote kans bij de US Masters golfwedstrijden, waarvan de openingsronde rechtstreeks vanuit Augusta, Georgia, wordt uitgezonden. BBC 1, 22.00-23.30, vervolgd op BBC 2, 23.35-1.00u. Tiger Woods watches his tee shot on the fifth tee during practice for the 2007 Masters golf tournament at the Augusta National Golf Club in Augusta, Ga., Tuesday, April 3, 2007. First round play begins on Thursday. (AP Photo/Rob Carr) Associated Press

actualiteiten

Eénvandaag. Misdaadjournalist John van den Heuvel luistert mee naar de Endstra-tapes, de gesprekken die vastgoedhandelaar Willem Endstra had met de Amsterdamse politie, en geeft commentaar. Ned.1, 18.20-18.35u.

Gesprek met de minister-president. Jan Peter Balkenende over het kabinetsbeleid. Ned.1, 18.35-18.50u.

Netwerk. Reportage over het team van de traumahelikopter dat op de voet wordt gevolgd als het uitrukt voor een ernstig verkeersongeval. Ter plekke vecht de trauma-arts voor het leven van het zwaargewonde slachtoffer. De trauma-arts gaat vervolgens met het slachtoffer in een ambulance naar het UMC St. Radboud. De chirurgen staan al te wachten in de operatiekamer, waar het traumateam verder strijdt voor het leven van het slachtoffer. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Verslag van een nieuwe dag in het Holleederproces, Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, over de uitverkoop van Nederlandse bedrijven en de trend van Nederlanders om hun eigen goede doelen te kiezen, onafhankelijk van de grote organisaties. Ned.2, 22.15-22.50u.

Koppen. Reportage over Paul Van Hooydonck, die in Antwerpen tot de eerste Vlaamse boeddhistische monnik in België werd gewijd. Verder o.a. aandacht voor jonge mensen met hersenletsel door een ziekte of een ongeluk die heel lang op wachtlijsten staan omdat er te weinig gespecialiseerde zorginstellingen zijn. België 1, 21.10-21.45u.

documentaire

Holland Doc. Afrika reeks: „Mijn kaart van Afrika ligt in Europa.” Dit zei de negentiende-eeuwse Duitse rijkskanselier Otto von Bismarck bij de Koloniale Conferentie in Berlijn (1884-1885), waar Afrika onder de Europese naties werd verdeeld. Ook Duitsland kreeg koloniën toebedeeld. Eén ervan werd Duits Zuidwest Afrika, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog weer verloren ging. Maar toen hadden de Duitse koloniale machthebbers daar wel de eerste genocide van de twintigste eeuw aangericht. Op zoek in het huidige Namibië naar sporen van het toenmalige Duitse schrikbewind. Ned.2, 22.50-23.50u.

Het drama van Dresden. Eerste deel van een tweedelige serie over de bombardementen op Dresden in de nacht van 13 op 14 februari 1945, waarbij minstens 25.000 mensen omkwamen in een zee van vuur en een barokstad totaal werd verwoest, terwijl de oorlog zo goed als voorbij was. Onlangs ook op de Duitse tv uitgezonden. België 2 (Canvas) 23.20-0.15u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gast is Sonja Bakker, gewichtsconsulente die bijzonder populaire boeken schreef over afslanken. Zij praat onder meer over haar online afslankprogramma. Rita Reys zingt. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Aandacht voor het Michiel de Ruyterjaar. Hans Koemen is de officiële lookalike van de zeeheld en vertelt hoe druk hij het heeft. Pieter Jan Hagens praat over de televisieprogramma’s die hij gaat presenteren zoals Missers (over medische fouten) Hoge bomen en Wie is... de Mol?. Tafelheer is Hans Teeuwen. Ned.3, 19.30-20.10u.

Pauw & Witteman. Gast onder anderen de schrijver Lodewijk Wiener, wiens boek De verering van Quirina T. werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Wie schlau is Deutschland? Wetenschapsshow waaraan kijkers interactief kunnen deelnemen. ZDF, 20.15-21.45u.

Andere tijden: Mijnen ruimen. Kort na de Tweede Wereldoorlog zijn 50 Nederlanders en 210 Duitsers gedood bij het opruimen van landmijnen. Het mijnen ruimen was een gigantisch probleem. Er lagen 1,8 miljoen exemplaren in 5.500 mijnenvelden. Dat voor dit werk ook Duitse krijgsgevangenen werden ingezet, mocht eigenlijk niet volgens de Conventie van Genève. Een reportage met zeldzame beelden van het ruimen van de mijnen. Ned.2, 21.30-22.00u.

digitale kanalen

Cultura: Kitty Courbois. Actrice Kitty Courbois, de Nederlandse Simone Signoret, zou in 2000 met pensioen gaan, maar speelt nog steeds, nu bij Toneelgroep Amsterdam. NRC Handelsbladredacteur Kester Freriks praat om 20.30 over de actrice die zowel op het witte doek als op het toneel blijft schitteren. Daarna volgt de documentaire Acteren (1992) over haar en in Goede Vrijdag (2000) speelt zij een grootmoeder wier kleinzoon is doodgestoken. Verder o.a. nog De Show van je Leven (1996), waarin Astrid Joosten met Kitty Courbois praat over de carrière van de actrice. www.cultura.nl

sport

UEFA Cup. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de UEFACupwedstrijd tussen AZ en Werder Bremen, gevolgd door samenvattingen van de overige gespeelde wedstrijden. RTL7, 19.50-23.30u.

Rectificatie / Gerectificeerd

Golfer Tiger Woods wordt in een fotobijschrift in de rubriek Televisie Voorkeur (5 april, pagina 27) winnaar genoemd van de US Masters van vorig jaar. Woods won dit toernooi viermaal, voor het laatst in 2005.