Televisie Film van de dag

Scène uit The Truman Show (Peter Weir, VS, 1998) met Jim Carrey als Truman Burbank. ACOMPAÑA NOTAS SOBRE REALITY SHOWS: (ARCHIVO) Foto de archivo tomada el 26 de octubre de 1998 del actor estadounidense Jim Carrey durante su actuación en la película "The Truman Show". AFP PHOTO AFP

The Truman Show. De naam van de Australische regisseur Peter Weir is bijna een garantie voor kwaliteit: Picnic at Hanging Rock, The Year of Living Dangerously, Witness, Fearless. Allemaal wonderlijke films met verwijzingen en gedachten die je in de mainstream cinema zo weinig tegenkomt.In The Truman Show (1998) gaat Weir uit van het existentialistische uitgangspunt van een mens die aan het begin van zijn leven, ongewild en onwetend, wordt opgenomen in een tv-programma. Jim Carrey is die man, Truman, die een perfect leven heeft in een frisgeboend dorpje met stralende buren, maar blijft dromen van het onbekende, hoe hard zijn vrouw en vrienden ook zeggen dat er niks aan al dat gereis is. Prachtige satire en prachtige, serieuze rol van voorheen bekkentrekker Jim Carrey. Verder met Laura Linney, Ed Harris, Noah Emmerich, Natascha McElhone.(Peter Weir, VS, 1998), NET5 20.30u-22.25u.

Bas Blokker