Sonja valt in de prijzen

Tv-presentatrice Sonja Barend krijgt ereprijs van radio- en tv-critici.

De jury beloont haar voor veertig jaar spraakmakende programma’s.

Sonja Barend tijdens één van haar uitzendingen bij de VARA.

Sonja Barend en haar eindredacteur Ellen Blazer ontvangen dit jaar de Ere Zilveren Nipkowschijf van de radio- en tv-critici. Ze krijgen de prijs voor hun totale televisie-oeuvre. De jury noemt het recente tv-afscheid van Sonja Barend een uitgelezen moment om „veertig jaar spraakmakende programma’s” te bekronen.

Sonja Barend zette onlangs na veertig jaar een punt achter haar televisiecarrière. Ellen Blazer werkte vanaf het begin van Barends loopbaan bij de VARA met haar samen. „De programma’s die we maakten hadden een duidelijk maatschappelijk doel. We zaten niet voor niets bij de VARA”, zei Blazer eind december 2006 in een interview met NRC Handelsblad.

De Zilveren Nipkowschijf, een prestigieuze Nederlandse televisie-prijs, is toegekend aan de documentaireserie Sporen uit het Oosten van Rob Hof, uitgezonden door de Boeddhistische Omroep Stichting, de Nederlandse Moslimomroep, de Organisatie voor Hindoe Media, de Joodse Omroep en de NCRV. Volgens de jury is de serie „een monument van esthetiek, filmkunst en diepgang, dat de verschillende wereldgodsdiensten en culturen op bijzondere wijze verbindt”.

De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma gaat naar De zaterdagmatinee (AVRO, NPS en TROS) voor de decennialange avontuurlijke programmering, waarin deze concertserie zich onderscheidt van de rest van het muziekaanbod.

De internetsite van het VPRO-programma Tegenlicht krijgt de Zilveren Prichettprijs. Een eervolle vermelding kreeg Sunny Bergman voor het persoonlijke engagement in haar documentaire Beperkt houdbaar (VPRO) over de cosmetische industrie. De prijzen worden 31 mei uitgereikt in de Amsterdamse Plantage.