Silva revelatie op Stamford Bridge

Chelsea is in de thuiswedstrijd van de kwartfinale van de Champions League tegen Valencia niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. Ook de andere Engelse voetbalclub die gisteravond in actie kwam, Manchester United, stelde teleur. De koploper van de Premier League verloor in Rome met 2-1 van AS Roma en beëindigde de wedstrijd met tien spelers.

Chelsea had veel moeite met de technische sterke Spaanse ploeg. De Belgische arbiter Frank de Bleeckere verving op Stamford Bridge de Noor Tom Henning Övrebrö, die zich op de dag van de wedstrijd ziek bij de UEFA afmeldde. Valencia nam na een half uur spelen verrassend een 1-0 voorsprong, dankzij een verwoestend afstandsschot van David Silva dat hoog boven de gehelmde doelman Peter Cecch insloeg. De kleine 21-jarige Silva geldt als het grootste talent van het Spaanse voetbal. Hij is de revelatie van de Primera Division. Sinds kort is hij A-international. Daarvoor was hij voortdurend uitblinker in Spaanse jeugdteams op grote toernooien.

Silva komt van Arguineguin op Gran Canaria. Al op zijn twaalfde speelde hij testwedstrijden bij Real Madrid, maar hij werd niet goed genoeg bevonden. Toen hij veertien jaar was haalde Valencia hem bij zijn beroemde jeugdopleiding Los Che. El pequeñajo (het kleine mannetje) werd in zijn jeugd ook begeerd door Parma en Barcelona, maar hij koos voor Valencia omdat zijn vader daar een baan kreeg aangeboden.

Silva en de andere kleine man in de aanval van Valencia, David Villa, maakten het de verdediging van Chelsea erg moeilijk. Chelsea kreeg wel enkele kansen, maar Salomon Kalou, Didier Drogba en Andrei Sjevtsjenko misten voor doel de rust om te scoren.

Kort na rust kwam Chelsea op gelijke hoogte. Drogba profiteerde van een verdedigingsfout en kopte de bal over keeper Santiago Canizares in het doel. De Engelse ploeg drong fel aan, maar moest voortdurend op zijn hoede zijn voor de scherpe counters van de Spanjaarden.

Manchester United raakte al na een half uur spelen middenvelder Paul Scholes kwijt. Na een overtreding op Francesco Totti kreeg hij zijn tweede gele kaart (rood). Vlak voor rust profiteerde Roma van de numerieke meerderheid. De Braziliaan Rodrigo Taddei scoorde.

Wayne Rooney maakte na een uur spelen voor het eerst sinds 2004 een doelpunt in de Champions League. Zeven minuten later stond de thuisploeg weer op voorsprong. Doelman Edwin van der Sar kon een hard schot van Alessandro Mancini niet goed verwerken, waarna Mirko Vucinic in de rebound toesloeg.

Van der Sar keek met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd. De recordinternational van Oranje was blij met de kostbare gelijkmaker van Rooney, maar baalde van de twee tegentreffers en de snelle rode kaart voor ploeggenoot Paul Scholes. „Ja, over die doelpunten van AS Roma kan ik niet tevreden zijn”, liet Van der Sar voor de camera’s van de NOS weten. „De eerste treffer was een van richting veranderd schot waar ik volgens mij goed achter lag en bij het tweede doelpunt kon ik de bal niet goed naar de zijkant tikken. De bal zwabberde van links naar rechts, waarna ik hem voor de voeten van een tegenstander stompte. Balen.”

Het duel in Rome werd ontsierd door rellen op de tribune. De Europese voetbalbond UEFA kondigde vandaag een onderzoek aan naar de ongeregeldheden. Elf Britse supporters moesten zich na gevechten met de Italiaanse politie en Italiaanse supporters in een ziekenhuis laten behandelen.

De rellen braken uit in de rust van het duel in het Olympisch stadion van Rome. Italiaanse supporters zochten al voor de wedstrijd de confrontatie met bezoekers uit Engeland. Tijdens deze gevechten viel een onbekend aantal gewonden.