Rel Polen en Rusland, nu over Auschwitz

Moskou en Warschau hebben opnieuw ruzie, ditmaal over het Duitse vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. De opening van een Russische tentoonstelling op het voormalige kampterrein in het zuiden van Polen is vertraagd, omdat historische feiten onjuist zouden zijn weergegeven.

Volgens Polen goochelt Rusland met de aantallen nazislachtoffers uit de vroegere Sovjet-Unie. Kampgevangenen uit oostelijke Poolse provincies en uit de Baltische landen, gebieden die aan het begin van de oorlog in overeenstemming met Hitler door Stalins legers werden bezet, worden in het Russische paviljoen aangeduid als „Sovjetburgers”.

Het bestuur van het kampmuseum laat weten dat ingezetenen uit die gebieden „op generlei wijze gezien kunnen worden als Sovjetburgers, omdat ze hun voormalige nationaliteit niet vrijwillig hebben opgegeven”. Het westen van het huidige Oekraïne en Wit-Rusland was voor de oorlog Pools.

Polen stelt „absurde eisen”, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. „We zijn ervan overtuigd dat de nagedachtenis aan de slachtoffers niet mag worden gegijzeld door historisch-politiek opportunisme.”

Het Russische dagblad Kommersant spreekt van „een nieuw struikelblok in de Russisch-Poolse relaties”. De twee landen hebben op dit moment – onder meer – ruzie over een Amerikaans plan om een raketschild te bouwen op Pools grondgebied. Moskou zegt zich hierdoor bedreigd te voelen.