Pathanen tegen Al-Qaeda

In het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan wordt hevig gevochten tussen Pakistaanse stamleden, velen sympathisanten van de Talibaan, en ‘buitenlandse’ strijders van Al- Qaeda. In Zuid-Waziristan zijn daarbij de afgelopen twee weken meer dan 250 mensen gedood.

Pakistaanse functionarissen in het grensgebied hebben dat vanochtend gezegd. Volgens die functionarissen zijn alleen al in het afgelopen etmaal ongeveer vijftig Oezbeekse strijders van Al-Qaeda gesneuveld. Ook ongeveer tien stamleden en drie Pakistaanse militairen verloren het leven.

Het bergachtige, moeilijk toegankelijke grensgebied in het westen van Pakistan is al jaren een uitvalsbasis van de Talibaan en strijders van Al-Qaeda voor hun guerrilla in het zuiden van Afghanistan. Het gebied heeft een semi-autonome status. Islamabad heeft er maar weinig invloed en aangenomen wordt dat veel Pathaanse stamleiders sympathiseren met de Talibaan, eveneens Pathanen.

Vorige maand al kwamen de al langer sluimerende spanningen tussen de lokale bevolking en de ‘buitenlandse’ strijders tot uitbarsting . Afgelopen maandag riep een raad van stamoudsten in Wana, de belangrijkste stad van Zuid-Waziristan, op tot een heilige oorlog tegen de ‘vreemdelingen’ uit met name Centraal-Azië. Die buitenlandse vrijwilligers in de strijd in Afghanistan zouden zich niet houden aan de lokale gebruiken en zich onheus gedragen jegens stamleden. Sommigen zouden bij conflicten zelfs door hen zijn gedood.

Volgens de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Aftab Khan Sherpao, hebben de stamoudsten in Zuid-Waziristan al een legertje van tweehonderd man gemobiliseerd en zullen nog meer stamleden worden opgeroepen om de buitenlanders uit hun stamgebieden te verdrijven. De lokale strijdmacht wordt aangevoerd door Maulvi Nazir, een commandant die bekend staat om zijn steun voor de Talibaan. (AP)