Orkanen treffen eiland Madagascar

Orkaan Indlala was nog maar net een paar weken voorbij, of orkaan Jaya teisterde gisteren alweer het noorden van Madagascar. Het grote eiland voor de kust van Oost-Afrika maakt het „ergste orkaanseizoen” mee in de geschiedenis, stelt de rampencoördinator van OCHA, de organisatie humanitaire zaken van de Verenigde Naties.

Volgens de VN hebben bijna 450.000 mensen hulp nodig als gevolg van het orkaangeweld. Jaya heeft gisteren het leven van drie mensen geëist. Door orkaan Indlala vielen zeker 88 doden en verdwenen 30 mensen, terwijl 30.000 bewoners dakloos raakten.

Sinds eind vorig jaar wordt het eiland in de Indische Oceaan bijna ononderbroken getroffen door natuurrampen; de orkanen dan wel tropische stormen Bondo, Clovis, Favio, Gamede, Indlala en in hun kielzog overstromingen.

De stormen hebben naar schatting 80 procent van de vanille-oogst vernietigd. Madagascar is ’s werelds grootste producent van vanille. In het zwaargetroffen zuiden zijn tienduizenden hectaren rijst weggespoeld, het merendeel van de oogst.

„De regering doet zijn best om de infrastructuur te repareren”, zeggen de VN, „maar schade aan bruggen en wegen vormt een belemmering om adequaat te kunnen reageren.” Volgens de VN is er behoefte aan onderdak, voedsel, schoon drinkwater, medicijnen en schoolmateriaal.

Vorige maand zei de regering van Madagascar dat het ruim 180 miljoen euro nodig had om het hoofd te kunnen bieden aan de meervoudige natuurrampen, waaronder ook droogte in het zuiden. De internationale gemeenschap heeft 5,5 miljoen euro toegezegd. (AFP, IRIN)