Om naar uit te kijken

TONEEL

De pelikaan Het Zuidelijk Toneel voert De pelikaan (1907) op, een van de kamerspelen van de Zweedse schrijver August Strindberg. Na de begrafenis van vader komt de familie bijeen. De moeder blijkt iedereen onder haar liefde te vermorzelen. De pelikaan staat symbool voor de opofferende moederliefde, maar ook voor de vogel die haar jongeren plet. Laatste regie voor het gezelschap van huisregisseur Olivier Provily, die na de zomer weggaat.

Première 5 april Plaza Futura Eindhoven. Tournee t/m 31 mei. Inl. 040-2333633 of www.hzt.nl.

WERELDMUZIEK

Contrabanda Contrabanda stond bekend als een latin festival, maar barst dit jaar uit zijn voegen van de Balkanmuziek. Met optredens van gipsy-ambassadeur dj Shantel, de Amsterdam Klezmer Band met C-mon & Kypski, en de clubby Balkan-groove van Deladap uit Wenen. Hoogtepunt van de avond zal ongetwijfeld de show van Boban Markovic zijn, bekend van de soundtrack van Kusturica’s film Underground en misschien wel de beste trompettist van Oost-Europa.

Contrabanda, vrijdag 6 april van 21u tot diep in de nacht, Paradiso, Amsterdam.

POP

Paaspop „Opening van het festivalseizoen, gezelligste popfestival van Nederland, elk van de vijf podia zijn eigen entourage.” Paaspop in het Brabantse Schijndel doet er alles aan om zich tussen de groten van festivalland te wringen, met optredens van After Forever, Zita Swoon, The Rifles en Audiobullys (7 april), Ilse de Lange, Beth Hart, The Answer, Rowwen Hèze en Within Temptation.

8 april. Festivalterrein de Molenheide, Schijndel. www.paaspop.nl

JAZZ

Jazz Festival Loosdrecht Al sinds de jaren zestig wordt er serieuze jazz gespeeld aan de plassen. Na jaren van afwezigheid is het roemruchte Jazz Festival Loosdrecht in ere hersteld. In diverse restaurants en cafés ligt bij de nieuwe editie de nadruk op Nederlandse jazz in kwartetvorm. Er zijn optredens van onder meer de saxofonisten Suzanne Alt, Efraim Trujillo en Paul van der Feen, pianisten Karel Boehlee en Bas van Lier en de gitaristen David Golek en Anton Goudsmit.

7 en 8 april, Loosdrecht.

DANS

2Move Dance Company Het nieuwe dansduo 2Move Dance Company wil laagdrempelige dans brengen, voor bijna niets. Het duo bestaat uit dansers Miguel de Jong en Kevin Polak, die steeds met een andere choreograaf werken. Pia Meuthen maakt voor hen Odd, over twee samenwonende broers, de een heeft een agressieprobleem, de ander is een autist die van priemgetallen en Johnny Cash houdt.

Première 11 april De Nieuwe Vorst, Tilburg. Info. 013-532853 of www.2movedancecompany.nl.