Nipkowschijven voor Barend en Hof

Sonja Barend en Ellen Blazer, die jarenlang haar eindredacteur was, ontvangen dit jaar de Ere-Zilveren Nipkowschijf van de radio- en tv-critici. De prijs geldt voor hun totale oeuvre. „De jury ziet in het recente tv-afscheid van Barend een uitgelezen moment om veertig jaar spraakmakende programma’s te bekronen”, aldus het gisteren bekendgemaakte juryrapport.

De Zilveren Nipkowschijf 2006 is toegekend aan de documentaireserie Sporen uit het Oosten van Rob Hof, uitgezonden door de Boeddhistische Omroep Stichting, de Nederlandse Moslimomroep, de Organisatie voor Hindoe Media, de Joodse Omroep en de NCRV. Volgens de jury is de serie „een monument van esthetiek, filmkunst en diepgang, dat de verschillende wereldgodsdiensten en culturen op bijzondere wijze verbindt”.

In de dertiendelige serie maakt Hof een treinreis van oost naar west, van Vietnam naar Istanbul. Onderweg heeft hij gesprekken met de plaatselijke bevolking.

Hof is opgetogen over de prijs die hem is toegekend. „Ik ben niet alleen blij voor mezelf, maar ook voor de omroepen die hebben samengewerkt. In deze tijd van wij-zij-denken, is het goed dat er een programmareeks wordt beloond waaraan zoveel gezindten meewerkten.”

Hof hoopt dat er meer aandacht komt voor buitenlandse nieuwsonderwerpen op de Nederlandse televisie. „We zijn nu toch wel erg aan het navelstaren. Er zijn grote veranderingen aan de gang in de wereld, maar daar sluiten we in Europa liever de ogen voor.”

De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma gaat naar De zaterdagmatinee (AVRO, NPS en TROS) voor de decennialange avontuurlijke programmering, waarin deze concertserie zich onderscheidt van de rest van het muziekaanbod.

De internetsite van het VPRO-programma Tegenlicht krijgt de Zilveren Prichettprijs. Een eervolle vermelding is toegekend aan Sunny Bergman voor het persoonlijke engagement in haar documentaire Beperkt houdbaar (VPRO) over de cosmetische industrie.