‘Niet alleen Jan Ullrich aanpakken’

Jan Ullrich mag niet het enige slachtoffer worden van het Spaanse dopingschandaal, vindt zijn voormalige werkgever „Hij hoort niet in zijn eentje in de beklaagdenbank”, zei gisteren directeur Rolf Aldag van T-Mobile, de laatste ploeg van de gestopte wielrenner.

Eergisteren werd bekend dat bloed dat vorig jaar was aangetroffen bij de Spaanse dopingarts Eufemanio Fuentes, toebehoort aan oud-Tourwinnaar Ullrich, die eind februari als gevolg van de dopingaffaire stopte met wielrennen. In opdracht van het Duitse Openbaar Ministerie werd DNA van de renner, dat hij zelf had afgestaan, vergeleken met bloed uit zakken waarop codenamen stonden die in de richting wezen van Ullrich. Die heeft zelf altijd ontkend dat hij iets te maken heeft met de praktijken van Fuentes. In Spanje wordt niemand vervolgd omdat de [inmiddels strenger geworden] wet niet is overtreden. De advocaat van Ullrich suggereerde dat er is geknoeid met de bloedzakken die aan Ullrich zouden toebehoren.

Gisteren liet de Duitse officier van justitie Friedrich Apostel weten dat hij verwacht tegen het einde van dit jaar een aanklacht te kunnen formuleren tegen Ullrich. De oud-renner zal wellicht bedrog ten laste worden gelegd.

T-Mobile-ploegleider Aldag vindt het niet eerlijk dat andere renners die bij de dopingzaak betrokken zijn buiten schot blijven. „Jan is maar een van de 51 namen op de lijst. Die moet nu helemaal worden afgewerkt. Nu moet iedereen kleur bekennen.” Aldag eist dat ook alle andere verdachte sporters nu genetisch materiaal afstaan. Als eerste noemde hij de Italiaan Ivan Basso. De Italiaanse wielerbond sprak hem vrij wegens gebrek aan bewijs, waarop Discovery Channel de ronderenner met open armen ontving. Ullrich moest bij T-Mobile vertrekken nadat hij vlak voor de Tour van vorig jaar in verband was gebracht met het Spaanse dopingschandaal.

Van alle kanten moet druk worden uitgeoefend om ook andere betrokkenen zich voor hun daden te laten verantwoorden, vindt Aldag. „Door de internationale wielerunie UCI, de organisatoren, het wereldantidopingbureau WADA en de officieren van justitie. Het is nu duidelijk geworden dat de Spaanse documenten wel degelijk iets voorstellen. Tegen de vijftig anderen zijn er even sterke aanwijzingen als tegen Ullrich.”

Volgens de ploegleider van T-Mobile kan het niet langer zo zijn dat andere verdachten DNA-tests blijven weigeren en vrijuit gaan. „We zullen een dringend beroep op hun werkgevers doen”, zei Aldag. De Ronde van Vlaanderen is een mooie gelegenheid. „De telefoon staat al roodgloeiend.”

T-Mobile heeft, op zoek naar een ‘mogelijk waterdicht systeem’, besloten zijn renners regelmatig aan een bloedonderzoek te onderwerpen. Sinds oktober is dat al viermaal gebeurd. Aldag: „Het is vervelend omdat het de voorbereiding onderbreekt, maar het is nodig. Je kunt niet achteraf geschokt reageren als iemand is betrapt.”

De zaak-Ullrich heeft Aldag, die jarenlang met de nu 33-jarige oud-renner samenwerkte, eens te meer duidelijk gemaakt dat „vertrouwen niet genoeg is”. Er is meer nodig. „Ik heb heel lang getwijfeld. Dat is nu voorbij. Ik kan me niet meer voorstellen dat die zakken bloed voor iets anders dan voor prestatiebevordering lagen opgeslagen.” (ANP, AP)