Moeilijk doordringbare geluidscollages met sirene

El-P: I’ll Sleep When You’re Dead Definitive Jux

cd hiphop

El-P: I’ll Sleep When You’re Dead

Definitive Jux

Met zijn groep Company Flow was rapper en producer El-P in de jaren ’90 een belangrijke act op kwaliteitshiphoplabel Rawkus. Sinds 1999 is hij directeur van zijn eigen hiphoplabel Definitive Jux, dat albums uitbracht van acts als Aesop Rock, Cage en Cannibal Ox. Op zijn tweede soloalbum ploegt El-P onverstoord verder op zijn grillige pad.

Zijn moeilijk doordringbare, bombastische geluidscollages boeien door een overdaad aan details en variatie. Het zijn geen gemakzuchtige hoofdknikritmes, het is een ingewikkelde chaos waarin met met talloze samples een duistere sfeer wordt gecreëerd.

Stoffige basdrums, sirenes, gruizige baslijnen, rockende riffs en rondzingende effecten. El-P rapt op de orgie van geluiden zijn met metaforen en symboliek volgepropte teksten over vlakke sociale contacten, slaven van het systeem en een harde wereld waarin na het doorsnijden van de keel van een dominee de dorst wordt gelest met urine.

Zijn voordracht varieert van soepel en stoer tot rechtlijnig en dramatisch, bijvoorbeeld als hij poseert als bewaarder op een gevangenenschip die worstelt met liefdevolle gevoelens voor een van de gedetineerden die op het punt staat geëxecuteerd te worden.

El-P treedt 12 april op in de Melkweg, Amsterdam.