Misdaadauteur Michael Dibdin(60) overleden

ROTTERDAM, 5 APRIL. De Britse misdaadauteur Michael Dibdin (60), schepper van de Italiaanse politiecommissaris Aurelio Zen, is na een korte ziekte in zijn woonplaats Seattle overleden. Dibdin kreeg voor zijn eerste boek over Zen, Ratking, in 1988 de Gold Dagger Award, won met Cabal de Franse Grand Prix du Roman Policier, en werd in Nederland bekend met romans als Vendetta, Terug naar de lagune en Moord in het Vaticaan. In een interview met NRC Handelsblad zei de auteur dat hij meer in couleur locale dan in psychologie geïnteresseerd was: ”Iedere misdaad is specifiek voor een bepaalde plaats en bepaalde omstandigheden. En wanneer die hele atmosfeer is opgeroepen, lost de misdaad als het ware zichzelf op, omdat het dan niet meer dan vanzelfsprekend is dat die ene man of vrouw het heeft gedaan.”