Minister wil aanpak verwijderingsbijdrage

DEN HAAG. Minister Jacqueline Cramer (VROM, PvdA) wil de verwijderingsbijdrage aanpakken die consumenten momenteel betalen voor auto`s, batterijen, elektronische apparaten en verpakkingen. Dit blijkt uit een brief die ze gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Cramer vindt dat de regeling te weinig transparant is en dat producenten onnodig grote reserves opbouwen ten koste van de consument. Cramer wil nu afspraken maken met bedrijven en brancheorganisaties. Producenten en importeurs van producten waar de verwijderingsbijdrage voor geldt, zijn sinds de jaren `90 medeverantwoordelijk voor het opruimen van de goederen als deze door de consument worden afgedankt. Ze mogen in de prijs van hun product een verwijderingsbijdrage meenemen. Die wordt betaald door de klant.